V Krkonoších se před první světovou válkou odehrál silný příběh dvou mladých vyznavačů zimního sportu Bohumila Hanče a Václava Vrbaty a právě ten přibližuje představení pražského divadla Vosto5, které se koná 17. prosince od 19 hodin v ostravském Cooltouru.

Divadlo Vosto5 na ploše známé tragédie dvou přátel rozehrává příběh mimořádně činorodého vlastence Hanče, který se nechal z národnostních důvodů vyprovokovat k náhlé účasti v závodu, jenž se mu stal osudným. Role Hanče a Vrbaty ztvární herci Petr Prokop a Ondřej Bauer. Postavu neúspěšného zachránce a legendárního sportovce Emericha Ratha hraje Tomáš Jeřábek. V inscenaci se dále objeví hostující Kristýna Boková.

„Inscenace Slzy ošlehaných mužů je originálním autorským zpracováním tragického příběhu dvou vlastenců a průkopníků lyžování z pohledu pražského Němce Emmericha Ratha, který se vyčerpaného Bohumila Hanče pokusil během osudového závodu na 50 kilometrů zachránit. Slzy ošlehaných mužů mají své stálé místo v repertoáru divadla už od roku 2013. Inscenace na 30. ročníku festivalu Skupova Plzeň získala zvláštní cenu poroty za propagaci krkonošského skialpinismu," uvedla za Divadlo Vosto5 Barbora Kalousková.

Trailer k představení najdete zde: https://vimeo.com/113281732