Rekordních pětatřicet koncertů přinese nabitý program třináctého ročníku Svatováclavského hudebního festivalu (SHF), který se uskuteční od 1. do 28. září v jedenatřiceti kostelích Moravskoslezského kraje, v nichž se rozezní hudební klenoty od středověku až po díla dvacátého století.

OSOBNOSTI

„Posluchači se mohou těšit na fenomenálního trumpetistu Sergeje Nakarjakova, který je považován za současného nejlepšího trumpetistu na světě, dále na soubor Collegium 1704 Václava Lukse, sopranistky Simonu Šaturovou, Martinu Jankovou či Hanu Blažíkovou, ale také izraelského violoncellistu Gavriela Lipkinda, který v kostele svatého Václava zahraje všech šest suit pro sólové violoncello Johanna Sebastiana Bacha. Letošní ročník přivítá také dvě z nejlepších českých smyčcových kvartet Pavel Haas Quartet a Bennewitzovo kvarteto, které zahraje spolu s harfistkou Janou Bouškovou. Interpretace jednoho z nejnáročnějších děl varhanní literatury druhé poloviny dvacátého století, cyklu Job Petra Ebena, se zhostí opavský varhaník Tomáš Thon. Ze Starého zákona bude recitovat skladatelův syn Marek Eben. Věřím, že si fanoušci nejen duchovní hudby z letošní programové nabídky vyberou a festival si užijí," uvedl Igor Františák, ředitel SHF.

Podle jeho slov by si zájemci o festivalové dění měli pospíšit a včas si obstarat vstupenky. Jejich prodej začal už včera.

Bližší informace a kompletní program festivalu najdete na www.shf.cz.