Například devátý ročník podzimní slavnosti Třebovický koláč začíná dnes v areálu Třebovického parku. Od 17 hodin se představí divákům kapely Hrnek, BG Styl, Šworc, Fleret, folklorní žánr zastoupí cimbálová muzika Stanislava Gabriela z Babic a Skřipci z Ostravy.

Sobotní a nedělní program začíná ve 14 hodin. Představí se folklorní soubory Krasničánek, Holúbek, Hlubinka, Grúnik, Cifra, Čtyřlístek, Sedmikvítek nebo Hlubina. Vystoupením potěší kapela Svítání, Věra Martinová, Jamie Marshall a MozArt group. Slavnost v neděli zakončí František Nedvěd s kapelou. Kompletní program slavnosti najdete na www.trebovickykolac.com

Festival dřeva na hradě

Po osmé se bude zítra na Slezskoostravském hradě konat Festival dřeva. Na programu je klání profesionálních dřevorubců o Beskydský pohár 2012 (řezání motorovou pilou a ruční dvoumužnou pilou či přesekávání kmene sekerou) nebo dražba sochy pro Elišku, jejímž autorem bude Martin Komárek, vicemistr světa a čtyřnásobný mistr Evropy ve Stihl® Timbersports® Series. Návštěvníky čekají zvěřinové hody, odpoledne se na hradě představí Maxim Turbulenc, skupina Fešáci s dcerou Michala Tučného Michaelou a Xindl X. Vše doprovodí ukázka klubu sběratelů řetězových pil, naučná stezka pro děti přes expozici Lesů České republiky nebo jarmark řemesel. Valašské muzeum v přírodě předvede vrtání potrubí, strouhání šindelů, sekernické zpracování dřeva, výrobu žebříků nebo výrobu rýn.

Den seniorů v Zoo Ostrava

Ostrava Všichni senioři jsou zítra zváni do ostravské zoologické zahrady, kde pro ně bude v rámci tradičního Dne seniorů připraven speciální program. Zájemci se budou moci zúčastnit komentovaných prohlídek zoo s průvodcem. „Jedna prohlídka povede od vstupu do zoo, její začátek je v 10 hodin. Druhá pak od pavilonu Tanganika a začátek je ve 14 hodin. Kromě toho je v pavilonu afrických zvířat k vidění výstava, která mapuje šedesátiletou historii ostravské zoologické zahrady, od vzniku a fungování ještě v areálu v Ostravě-Kunčičkách až po současnost ve Slezské Ostravě," uvedla mluvčí zoo Šárka Kalousková. Více se o dění v zoo dočtete  zde

Vstup do zoo je v tento den pro všechny seniory zdarma.

Po 292 schodech na věž radnice

Chcete se podívat do tajuplných prostor Vyhlídkové věže Nové radnice, běžně nepřístupných? Navštivte v neděli věž a po 292 schodech vystoupejte až na vyhlídkový ochoz 155tunového kolosu. Během „výšlapu" vám průvodci Ostravského informačního servisu podají komentář k historii stavby a povyprávějí o dalších zajímavostech Nové radnice.

Akce se koná od 9 do 17 hodin, výstupy jsou vždy v půlhodinových intervalech.Doporučena je pohodlná obuv. 

Fauna trhy 

Pravidelná chovatelská a pěstitelská burza pro veřejnost se koná opět v neděli od 8:00 do 12:00 hodin na Černé louce. 

Radegast den nabízí Chinaski, No Name i Charlie Straight

Desátý ročník Radegast dne se uskuteční zítra v Nošovicích. Hlavní dění akce, kterou loni navštívilo přes 25 tisíc lidí, proběhne na zpevněné ploše u pivovaru, přičemž hlavní scéna bude přímo v areálu pivovaru.

Největšímu hudebními hvězdami budou kapely Chinaski, No Name, Mandrage a Charlie Straight. Lákadlem pro milovníky hořkého piva je tradičně Radegast nefiltrovaný ležák, který nošovičtí sládci uvařili právě pro tento den. Pivo se bude čepovat ze 75 výčepních kohoutů.

Chybět nebudou adrenalinové zážitky a výzvy pro pravé chlapy. Jednou z nich je možnost proletět se nad areálem vrtulníkem. Program začíná v Nošovicích v 11 hodin. Pořadatelé zajistili posílení autobusových i vlakových spojů z Ostravy a Frýdku-Místku. Vstup na akci je zdarma - více zde

V Karviné budou tvarůžkové hody

Tvarůžky jsou typický český výrobek, jehož silná vůně a chuť mají stejný počet milovníků jako odpůrců. Bitva mezi těmito tábory se odehraje zítra v Karviné na Lodičkách. Tvarůžkové speciality budou rozprostřeny po celých Lodičkách, přijede tvarůžková cukrárna, na programu jsou soutěže (jak jinak než s tvarůžky) o ceny, hudební vystoupení a zábava pro děti.

Vůně tvarůžků se ale rozline i z jiných koutů města. Vybrané restaurace budou podávat po dobu dvou týdnů speciální tvarůžkové menu. Jejich seznam naleznete na stránkách gurman.dokoran.info. „Oslovili jsme zařízení, která jsme sami vyzkoušeli a jsme o jejich kvalitě přesvědčeni. Líbí se mi, jak jsou kuchaři kreativní a vymýšlejí něco nového, co zároveň zní lákavě," prozradila Lucie Rakowská, která akci pořádá pod Iniciativou Dokořán.

Veteráni se sjedou do Orlové

Milovníci veteránů na dvou či čtyřech kolech se mohou těšit na neděli, kdy se v Orlové uskuteční druhý ročník srazu auto a moto veteránů. Sraz účastníků a prezentace je od půl desáté na náměstí v Orlové-Městě, okružní jízda městem startuje o hodinu později. Kolona se zastaví také a náměstí v Orlové--Lutyni, před polednem dorazí na letiště na Rajčuli a od 13 hodin je naplánováno vyhlášení soutěže veteránů.

HEIpark Cup 2012 uzavře letní sezonu

Letní sezonu budou zítra uzavírat v HEIparku v Tošovicích u Oder. Vypukne tam už třetí ročník sportovního dne pro všechny věkové kategorie HEIpark Cup 2012.

Od 10 hodin budou probíhat závody v travním lyžování za účasti předních českých závodníků, profesionálů i amatérů. Pojede se atraktivní paralelní slalom na sjezdovce H1. Zdarma si pak travní lyžování může vyzkoušet každý odvážlivec, k dispozici bude půjčovna lyží a vybavení.

Ve stejný čas odstartuje také turnaj v plážovém volejbale. Od 14 hodin se konají HEIpark hry ve třech věkových kategoriích. Soutěžit se například bude na golfovém odpališti, v lukostřelbě, zdolávání rodeo býka, běhu na chůdách nebo na skupinových lyžích, pro nejmenší budou připraveny zábavné soutěže.

Od 17 hodin pokračuje program u hlavního pódia. Děti roztančí mini-diskotéka a Míša Růžičková. Podvečerní program už bude patřit oderským bubeníkům Crash Drums a jejich velkolepé show, koncertem dále pobaví Petr Bende s kapelou. Taneční večer bude řídit dýdžej Pavel Cejnar (Evropa 2), party uzavře dýdžej Doohenn.

Rybářské závody na zámku

Chytání na jeden prut se dvěma návazci. To jsou základní podmínky pro účast v rybářských závodech konaných již zítra na známém rybníku Kameník v Raduni. Soutěž začne v sedm ráno a skončí přesně úderem poledne. Tři nejlepší rybáři poté obdrží menší finanční ocenění. V den konání akce je povolen příjezd až k rybníku a na návštěvníky čeká kromě nezbytného občerstvení také zajímavá tombola. 

Zelné slavnosti v Oticích

Již druhé Zelné slavnosti se nadcházející sobotu chystají v Oticích na Opavsku. Tato obec je pěstováním a zpracováním zelí známá v tuzemsku i zahraničí. Slavnosti začínají v 11 hodin v centru obce, kde na účastníky čeká bohatý program. Vyvrcholením je soutěž nazvaná Zelí stokrát jinak, kde pokrmy ze zelí bude hodnotit speciální komise. Ta vyhlásí vítěze ve 14 hodin. Slavnost bude bohatě zabezpečena stánky s občerstvením či prodejci tradičních lidových výrobků. Uvidíte také ukázku šlapání zelí.

Vzpomenou na Petra Bezruče

Rytířský sál frýdeckého zámku hostí zítra ve 14 hodin pořad nazvaný Ve šlépějích Petra Bezruče. Návštěvníci se mohou těšit na divadelní hru v podání členů Literárního klubu Petra Bezruče nazvanou Jeden den poštovního úředníka Václava Vaška v Místku, dále pak na příspěvek Zdenky Pfefferové o poslední jubilejní bezručovské edici. Nebudou chybět ani verše v podání členů Literárního klubu Petra Bezruče a vzpomínky a vyprávění členů Bezručova kraje. Akci připravilo Muzeum Beskyd Frýdek-Místek, Bezručův kraj a Literární klub Petra Bezruče. 

Na Sovinec za sokoly

Akce pod názvem Sokolnické lovy proběhne o víkendu na hradě Sovinci u Rýmařova. Chovatelé předvedou sokolnický výcvik, ukázky příletů a odletů dravých ptáků na povel, ukázky lovu atrapy kořisti, na řadu přijdou i sokolnické besedy a povídání o těchto zajímavých tvorech.

Během víkendu se odehrají v areálu hradu šermířské příběhy a povídky, které si pro návštěvníky nachystala skupina šermu Cordiallo. V sobotu se můžete podívat na představení loutkových pohádek manželů Antošových Kašpárek a čaroděj a Kašpárkovy žerty s čerty.

Organizátoři připravili netradiční prohlídky hradních zákoutí a Rytířského sálu s doprovodným programem šermířských a divadelních scének.

Bruntálské indiánské léto

Multižánrový festival Bruntálské indiánské léto zítra potěší příznivce muziky. Hudební festival se koná v zahradách zámku v Bruntále, který rozezní tóny folku, bluegrassu, country, blues a příbuzných žánrů. Začátek je ve 13 hodin.

Vystoupí vsetínští Žamboši a brněnští Poutníci. Dravou, rockově pojatou keltskou muziku přiveze do Bruntálu kapela Happy To Meet. Tradiční bluegrass hraje opavský Bluegrass Comeback. Svým netradičním humorem překvapí jistě opavsko- -pražští Děsně fajn.

Představí se letos na několika soutěžích velmi úspěšný kvartet Welcome Drink. A dorazí i českobudějovičtí Nezmaři a folková legenda Pavel Dobeš.

On-line přenos festivalu proběhne na internetu. Návštěvníci se kromě pořádné porce muziky mohou těšit i na bohaté občerstvení a doplňkový program ve formě soutěží o ceny sponzorů a mediálních partnerů. V případě nepříznivého počasí se festival přesune do městského divadla.

Motorkářům léto nekončí

Bruntálští motorkáři se sdružením Motorafani Bruntál připravili na zítřek zábavné odpoledne pro děti i dospělé. Navzdory kalendáři nazvali akci …léto nekončí. Začátek je ve 13 hodin na bruntálském hřišti TJ Slavoj. Návštěvníci se mohou těšit třeba na ukázku policejní kynologie a techniky. Jezdecký klub Brantice umožní jízdu na koni či poníkovi, do výšky vynese zájemce hasičská výšková plošina. V 17 hodin vzlétnout nad hřištěm modely letadel a vrtulníků. K tanci a poslechu hrají celé odpoledne a večer kapely The Fade, Rotor, The Pant a Kabát Revival Contract Krnov. V areálu je rovněž možnost stanování. Akce se koná jen za příznivého počasí.

Traktoristé se utkají u rybníka

Andělská Hora Velkolepá podívaná na podomácku vyrobené traktory a soutěžení jejich posádek se nabídne zítra od 14 hodin na hrázi rybníka v Andělské Hoře na Bruntálsku. Hodnotit budou porotci nejen vzhled traktorů, ale třeba i masky traktoristů. Posádky traktorů vyrazí se sekyrami a obloukovými pilami, aby se utkaly v sekání a řezání dřeva na čas. Házet budou kládou do dálky, předvedou jízdu zručnosti. Zřetel porota bude brát i na oblečení, masky posádek traktorů. Občerstvení pro diváky, jako guláš, klobásky a nápoje, je zajištěno.

Ženy budou házet válečkem

Dny obce pořádají o víkendu ve Staré Vsi u Rýmařova. Program zahájí zítra od 13 hodin trubači, oslavy ukončí v neděli v 10.30 hodin dopoledne mše svatá. V sobotu jsou na programu závody dětí na kolech, ukázka výcviku psů a fotbalové utkání mezi domácím týmem a týmem Dolní Moravice. Pak také dvě zábavné disciplíny, hod špalkem do dálky jako soutěž pro muže a hod válečkem na cíl pro ženy. Večer je taneční zábava. Doprovodný program nabízí od 13 do 17 hodin lanové centrum, bungee trampolínu, lezeckou stěnu a dětské hřiště. Na chatách Orientka a Relaxa lze projít armádními hrami s instruktory, na Orientce od 20 hodin opékají sele s kulisou trampské hudby. V neděli proběhne pouť staroveské farnosti. V 9.30 hodin vystoupí pěvecký sbor Variace, od 10.30 hodin se koná mše svatá v kostele Povýšení svatého kříže.