„Záměrem výstavy Membra Disjecta pro Johna Cage je připomenout a přiblížit veřejnosti význam a odkaz Johna Cage (1912 až 1992) a odhalit jeho vliv na současný umělecký svět. Je nám jen líto, že to musíme udělat bez Johna Cage," říkají kurátoři výstavy Jozef Cseres a Georg Weckwerth.

Devět sekcí

Membra disjecta či disjecta membra je latinský pojem pro „rozptýlené fragmenty" a používá se pro dochované fragmenty starobylé keramiky, rukopisů a dalších kulturních předmětů.

Výstava je tematicky rozdělena do devíti sekcí s názvy Ticho, Kompozice, Neurčenost, Anarchie, Notace, Přepsávání, Kde jíme? a Co jíme?, Kam jdeme? a Co děláme?, Happy New Ears!

YASUNAO TONE, kaligrafická partitura s instrukcemi. Jedna z vystavených prací na výstavě Membra Disjecta pro Johna Cage.

Výstavní projekt bude ozvláštněn několika netradičními prvky. Součástí expozice se například stane objekt Krise Vleeschouwera s názvem Goldfish I. akvárium se třemi zlatými rybkami, jejichž úkolem je nevědomé a nezáměrné házení kostek na základě biorytmu jejich plavání. Objekt Lee Ranalda a Zegera Reyerse pro změnu vyzývá návštěvníka, aby se zaposlouchal do růstu halucinogenních hub stejně, jako to kdysi činil John Cage.

Několik desítek autorů

„Výstava má audiovizuální a multimediální charakter. Návštěvníci se tak mohou těšit na kresby, malby, grafiky, ale také koláže, partitury, texty, fotografie, plastiky, instalace, videa, audioinstalace či hudební skladby, jež korespondují s osobností Johna Cage," uzavírá Jiří Jůza, ředitel Galerie výtvarného umění Ostrava.

Výstavu určenou široké veřejnosti bez ohledu na vzdělání či zkušenosti doprovodí reprezentativní katalog, cyklus koncertů a vzdělávací programy pro děti a školní skupiny. Na výstavě se představí svými díly několik desítek autorů z celého světa.