V moravskoslezské metropoli se hraje opravdu skvělé divadlo. Svědčí o tom nejenom čtyři užší nominace na prestižní Ceny Thálie 2015, které má Národní divadlo moravskoslezské (NDM), ale i dalších sedm ostravských nominací na Ceny divadelní kritiky 2015.

Dvě putovaly do NDM, kde je nominován za hudbu k činoherní inscenaci Doktor Faustus Václav Kořínek a mladý činoherec Robert Finta v kategorii Talent roku. Dalších pět má šanci proměnit v úspěch Komorní scéna Aréna.

Nejenom Slyšení

Ta po lednovém úspěchu, kdy inscenace hry Tomáše Vůjtka Slyšení v režii uměleckého šéfa KSA Ivana Krejčího získala titul Inscenace roku 2015 v rámci ankety Divadelních novin, i nadále pokračuje v dobře našlápnutém roce.

Jaké jsou tedy nominace Komorní scény Arény?

Vedle inscenace Slyšení může cenu získat Marek Cisovský v kategorii Mužský herecký výkon za roli Adolfa Eichmanna právě v inscenaci Slyšení. Komorní scéna Aréna se pak může stát Divadlem roku 2015.

A do třetice inscenace Slyšení, tentokrát v kategorii Nejlepší poprvé uvedená české hra roku 2015. A posledním želízkem v ohni je mladý herec Štěpán Kozub coby Talent roku 2015.

Dojatá ředitelka

„Tolik nominací jsme ještě nikdy najednou neměli. Je to veliký úspěch pro Arénu i pro Ostravu a musím říci, že jsem na svůj mančaft velice hrdá," uvedla viditelně dojatá ředitelka Komorní scény Aréna Renáta Huserová.

„Jsem velmi ráda, že inscenace Slyšení dramaturga našeho divadla Tomáše Vůjtka se setkala s podobným ohlasem jako jeho předcházející opus nazvaný S nadějí i bez ní. Komorní scéna Aréna se chystá do budoucna uvést i jeho další hru nazvanou Smíření, která se zabývá citlivou problematikou odsunu Němců po roce 1945 a je zejména aktuální v našem regionu. Věřím, že bude mít také velkou diváckou odezvu," dodala Renáta Huserová.

A jak vidí šance, že se nominace promění ve skutečné ceny?

„Byla bych šťastná, kdyby vyšla cena pro Marka Cisovského, protože si ji za tu ohromnou práci zaslouží. Ale i kdybychom neproměnili žádnou z nominací, už jen je samotné vnímám jako obrovský úspěch," doplnila Renáta Huserová.

Podobně to vidí i umělecký šéf Arény Ivan Krejčí.

„Šance těžko odhadovat, už za nominace jsme ale šťastni. Ta dlouhodobá kontinuální práce se úročí a má nejen divácký, ale i kritický ohlas. Jsem moc rád, že v nominacích jsou i herecké kategorie, protože Marek Cisovský je ve Slyšení skutečně mimořádný. A také je to důkaz, že se nám stále daří objevovat nové talenty, nejnověji právě Štěpána Kozuba. Je to znamení, že divadlo je v dobré kondici, a že nás to pořád baví," poznamenal Ivan Krejčí.

Hlasování v anketě časopisu Svět a divadlo se zúčastnilo jedenasedmdesát kritiků.

Ceny budou slavnostně předány v neděli 20. března v 16.20 hodin, po představení Libozvuky, v pražském Divadle Minor.