Příběhy, které se skutečně staly a byly po právu odsouzeny, budou mít své pokračování na televizní obrazovce. Tvůrčí producentská skupina Lenky Polákové ostravského studia České televize uvedla v minulém roce sérii dramat Rozsudek.

A nyní natáčejí režiséři Ján Novák a Petr Jančárek s herci ostravských a dalších oblastních divadel nové díly. Televizní diváci je uvidí v příštím roce. „Ve spolupráci se Soudcovskou unií České republiky vznikají rekonstrukce reálných událostí a již odsouzených kauz. Začali jsme pěkně zostra, případem domácího násilí, které vyvrcholilo zabitím v sebeobraně. Celkem šestnáct nových epizod ale shrne i další dramatické situace inspirované skutečnými kauzami. Patří mezi ně například civilní spor o vrácení daru, šikana mezi dětmi a její dopad na vztahy uvnitř rodiny, obvinění ze znásilnění, obrana majetku, otrava metanolem a další," komentovala probíhající natáčení dramaturgyně Linda Bendová.

V reálném prostředí

„Dramata z justičního prostředí zavedou diváky do prostředí, kam se běžně nedostanou, a mají i určitý sekundární efekt ve formě právní osvěty. Už při prvním uvedení Rozsudku byli jeho tvůrci zahrnuti pozitivními reakcemi ze strany diváků, kteří se zpětně ozývali s vlastními zkušenostmi a náměty," uvedla Jolanda Pilařová z ostravského studia České televize. Tradice rekonstrukcí soudních případů je podle jejich slov velká i jinde v zahraničí.

„Cyklus České televize čerpá pokaždé ze skutečnosti. Záměrně se vyhýbá známým mediálním kauzám a vybírá si případy, které by se mohly přihodit komukoliv z nás. Jednotlivé epizody Rozsudku se neodehrávají výhradně jen v soudní síni, jejich scénář paralelně sleduje i příběh zločinu samotného ve snaze vysvětlit, co soudu předcházelo a jak se skládala mozaika důkazů a svědectví," dodala Jolanda Pilařová.

Rozsudek se natáčí v reálném soudním prostředí a v dalších lokacích Ostravy a jejího okolí. Vedle režisérů Jána Nováka a Petra Jančárka se na něm podílejí scenáristé Marcel Bystroň a Marek Dobeš. Dramaturgie je v rukou Lindy Bendové a Martina Červenky.