VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V kavárně U Mě vaří kávu ostravská mistryně

Ostrava /SERIÁL DENÍKU/ - Pro dobrou kávu mám prostě slabost. Když se dozvím, kdo ji v Ostravě podle odborníků dělá nejlépe, nedá mi to a okamžitě googluju Kavárna U Mě.

25.9.2012
SDÍLEJ:

Romana Tvrdá z kavárny U Mě je první ostravskou mistryní v přípravě kávy.Foto: Kávová asociace

OSTRAVSKÉ KAVÁRNY

V Ostravě v poslední době vzniklo několik velmi dobrých a zajímavých kaváren. Nemáme ambici je profesionálně hodnotit. Jen vám nabízíme tipy, kde můžete strávit klidné a příjemné chvíle s partnerem či přáteli. Seriál najdete pravidelně každé úterý v příloze Deníku Ostrava plus.

Forum Nová Karolina. „V naší kavárně se báječně uvolníte, potěšíte smyslové buňky a užijete si pohody," zní velmi stručná pozvánka na webových stránkách obřího nákupního centra. A tak využívám první příležitost, setkání s kamarádkou Dášou (trvala na tom, že když už se mnou absolvovala tuhle „kávovou" anabázi, musím ji alespoň jmenovat), a jsem tam.

Mám ráda trošku jiný typ kaváren. Tato je nová, krásná a elegantní, ale mnohem více se mi prostě líbí tam, kde to má svoji tvář. K posezení si zde můžete vybrat buď pohodlná křesílka u malých kulatých stolků, nebo židle či béžově čalouněné „lavice" u stolů podél zdi. Svou kávu si můžete vypít buď uvnitř kavárny, nebo před ní. Vedle čtveřice stolů umístěných v galerii je hrací koutek pro děti. V cukřenkách na stole je bílý i hnědý cukr. Obslouží vás milý, ochotný a rychlý personál. V dobře klimatizované kavárně se (kupodivu) může kouřit. Není tu však k mání denní tisk, takže když čtvrt hodiny čekám na bloudící Dášu, bohapustě se nudím. Poměrně nepříjemné mi zde přijde to, co je společné všem kavárnám v nákupních centrech: nemají vlastní toalety.

Romana Tvrdá, která je nositelkou prvního titulu Mistr kávy Ostrava, nám sice kávu nedělala, ale cappuccino, které nám na tácku v hladkém šálku elegantního tvaru naservírovali podle standardu s přiměřeně vysokou hustou pěnou (v ní zpěněným mlékem „nakresleným" srdíčkem) a skleničkou vody bylo podle mě opravdu výborné. (Na prvním mistrovství ostravských baristů vítězka připravovala porotě čtyři pressa a čtyři cappuccina ze stejného druhu kávy a ve stejném nádobí jako běžnému návštěvníkovi podniku. Jako on také mohli ochutnat malé zázvorové sušenky, které k nápoji dostanete.) Od obsluhující slečny se na dotaz dozvíme nejen značku kávy (Trieste Kvalita bar), ale i její složení 75 procent arabiky a 25 procent robusty.

Co se sortimentu týká, kromě káv a samozřejmě nealka si můžete vybrat z nabídky horkých čokolád, jogurtových koktejlů, zmrzlinových pohárů i několika dezertů. Milá servírka nám z aktuální nabídky při objednávce doporučila čokoládový dortík s banánem (ale my jsme odolaly). Zrnkovou kávu stejné značky, z níž tady kávy připravují, si můžete koupit i na váhu buď stoprocentní arabiku, nebo zmiňovanou směs Kvalita bar.

Parametry espressa

Hrubost mletí kávy musí být taková, aby při zalisování silou 200 N (odpovídá tíze závaží o hmotnosti 20 kilogramů) protékalo z kávovaru 20 až 30 ml nápoje po dobu 20 až 30 s.

Na jeden šálek espressa je třeba 7 g kávy.

Nápoj musí být připravován do předehřátého silnostěnného šálku z porcelánu s ouškem o celkovém objemu 60 až 90 ml, přičemž ideální šálek na espresso musí mít kónický, oblý vnitřní tvar.

Na povrchu espressa připraveného z jakéhokoliv druhu či značky kávy (neexistuje káva určená pouze na espresso) musí být oříškově hnědá hustá elastická pěna; na povrchu je možné vidět také „tygrování" střídání světlejších a tmavších odstínů oříškově hnědé barvy.

Chuť espressa musí být harmonicky vyvážená (mezi hořkou, kyselou a sladkou).

Teplota vody při průtoku hlavou kávovaru má být 90,5 až 96 °C .

Tlak kávovaru má být okolo 0,90 MPa.

Espresso musí být vždy servírováno s malou sklenkou vody a cukrem.

K espressu se servíruje také malá mléčenka s trochou teplého mléka.

*Mezinárodně platné parametry podle www.skolakavy.cz

Autor: Jana Janošcová

25.9.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Servírka Barbora Horská byla jednou z těch, která ženu obsluhovala. Na snímku u stolu, kde podvodnice seděla.
1

Blondýna dál okrádá opavské restaurace, trest jí asi nehrozí

Čistější voda ve strouze ve Staré Bělé potěšila místní myslivce, věří, že úředníci zarazili vypouštění odpadů z nedalekých domků.
9

Úředníci už tuší, kdo zasvinil vodu

Senioři projdou malou „policejní akademií“

Jak se chovat při pouličním přepadení, jak správně použít pepřový sprej, ale také jak se nenechat napálit třeba takzvanými šmejdy, ale i základy první pomoci či procvičování paměti.  

Už je jasno! Z „Centrumky“ na "Masarykáči" bude Pizza Coloseum

/DENÍK SLEDUJE, FOTOGALERIE/ Na Masarykově náměstí se otevře na jaře příštího roku italská restaurace.

OBRAZEM: Před krajským úřadem v Ostravě se srazil náklaďák s tramvají

/FOTOGALERIE/ Ve čtvrtek krátce před desátou hodinou omezila provoz na ulici 28. října před krajským úřadem dopravní nehoda. Tramvajová doprava byla dočasně zastavena.

TIP LIGA začíná prvním kolem: Jak tipuje Deník a fotbalista David Levčík?

Populární soutěž čtenářů Deníku TIP LIGA o tomto víkendu otvírá svou kapitolu jménem Podzim 2017. A redakce si připravila jednu malou novinku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení