V sobotu na Festivalu v ulicích účinkují například Jaroslav Uhlíř, ale i mnozí další domácí a zahraniční umělci.

Vystoupení Jaroslava Uhlíře začne místo původně plánovaných 16.30 až v 19 hodin

Jedním z největších taháků letošního Festivalu v ulicích bude sobotní vystoupení Jaroslava Uhlíře. Ten měl podle původního plánu začít zpívat a hrát v 16.30 hodin. Jak ale potvrdili pořadatelé, došlo ke změně.

„Vystoupení Jaroslava Uhlíře bude zahájeno v 19 hodin. Naopak korejští bubeníci a tanečníci U-Hee Company místo původních 19 hodin zahájí svůj koncert už v 16.30. Takže došlo vlastně k prohození představení jihokorejských umělců a vystoupení Jaroslava Uhlíře," potvrdil jeden z pořadatelů Festivalu v ulicích Jiří Sedlák.

Obě zmíněná vystoupení se uskuteční na scéně ArcelorMittal, která je umístěna v areálu výstaviště Černá louka.

Zatímco Jaroslava Uhlíř představovat není třeba, protože patří k našim nejznámnějším skladatelům a také zpěvákům, U-Hee Company bude pro mnoho Ostravanů zřejmě už méně známým souborem. Jihokorejské seskupení převedlo původně lidové představení potulných bavičů a akrobatů do moderní podoby a zahrnulo do něj spoustu dalších tradičních rytmů a interaktivní komunikaci s diváky.

„Hráči na řadu bubnů a perkusí budí zaslouženou pozornost i pro své nádherné barevné kostýmy, neustálý pohyb a radostnou atmosféru. Však také volný překlad U-Hee znamená Vaše radost," představují pořadatelé umělce z daleké Asie.

Tipy pro dnešní den

Scéna Hitrádio Orion
12.00 - 13.00 Kouzelnická show Mág Radekr

Scéna Arcelor Mittal
13.00 - 14.00 Festivalový průvod
19.00 - 20.00 Jaroslav Uhlíř
23.00 - 00.00 Djmawi Africa (Alžírsko)

Amfiteátr Divadla loutek
20.00 21.00 Acoustic Irish

..více na www.festivalvulicich.cz..

Když se v centru města lidé baví

Je pátek, krátce po 15. hodině. Zatímco z jedné scény na výstavišti Černá louka zní příjemný a svižný „dyxík" v podání souboru Stanley´s Dixie Street Band, na Masarykově náměstí, přímo v centru Ostravy, vládne také pohodová atmosféra.

Další ročník dvoudenního Festivalu v ulicích právě začal. Bezstarostnou prázdninovou náladu navodil písničkář Libor Žíla. Jen co utichá závěrečný potlesk, kdy se loučí s publikem, ozývá se radostné pištění a výskání dětí. Není divu. Na náměstí se objevili obří draci a míří si to přímo k malým dětem.

NADŠENÍ Z OBŘÍCH DRAKŮ

„Maminko, on bzučí a něco říká," vykřikuje nadšeně asi čtyřletá dívenka, když k její hlavičce přiblíží velký drak svou tlamu. Marná sláva, členové španělského souboru Efimer mají velký úspěch u mladých návštěvníků festivalu. Mnohé ratolesti jsou štěstím bez sebe, když jim rodiče pořizují na památku selfíčka.

Jakmile opouštíme dračí hrátky, přitočí se k nám mladá dívka na vysokých chůdách. Ovládá je znamenitě. „Jak dlouho jsem se na nich učila chodit? Necelé dva dny. Není to nic těžkého," ukloní se nám pomalovaná dívčina, elegantně poskočí a je pryč.

„Jsem ostravský patriot, i když jsem se zde nenarodil. Festival v ulicích jsem si nemohl nechat ujít. Je to vždy velké oživení ve městě. Ale dnes fotit nebudu, možná až zítra," svěřil se Deníku známý fotograf Fedor Gabčan.

NEVNÍMALA ANI DCERKU

„Já chci zmrzlinu, mám na ni velkou chuť," žadoní malá, možná pětiletá blonďatá slečinka, ale její maminka ji moc nevnímá. Je zaujatá pohybovou produkcí, kterou předvádějí dvě tanečnice na scéně Hitrádia Orion.

Opouštíme Masarykovo náměstí. Je nejvyšší čas. Na Černé louce za chvíli začíná vystoupení stále žádanějšího zpěváka Michala Šepse…

Ale nespěcháme, před námi je ještě celý večer a spousta programových lákadel.

Také v sobotu účinkuje na Festivalu v ulicích v centru Ostravy hodně zajímavých umělců našich, ale i těch zahraničních. Jen namátkou: Jaroslav Uhlíř, Pavel Caltta, ale co třeba skupina bubeníků U Hee Company z Jižní Koreje? No, uvidíme a necháme se překvapit…