Už ve čtvrtek se v ostravském Divadle Jiřího Myrona uskuteční od 18.30 hodin premiéra divadelní adaptace slavného oscarového filmu Zamilovaný Shakespeare.

Stejnojmennou divadelní adaptaci nastudoval v Ostravě Radovan Lipus, někdejší kmenový režisér činohry Národního divadla moravskoslezského (NDM), který si pozval ke spolupráci dramaturgyni a dramatičku Lenku Lagronovou. V hlavních rolích dostanou prostor mladí herci souboru činohry NDM Vít Roleček a Izabela Firlová.

Festival v ulicích – průvod draků centrem Ostravy.
Festival v ulicích se letos rozšíří také na Slezskoostravský hrad

ZKLAMÁNÍ NEŠŤASTNOU LÁSKOU

Hra vypráví o tom, jak William Shakespeare se marně pokouší dopsat hru, která se má už brzy začít zkoušet, ale zklamání nešťastnou láskou ho brzdí v rozletu. Seznámí se však s krásnou Violou (která se v převlečení za muže uchází o roli v jeho dramatu) a začne se rodit jedna z jeho nejslavnějších her, Romeo a Julie. Děj se točí kolem zkoušení nového textu, lásky mezi Williamem Shakespearem a Violou de Lesseps, i faktu, že ženy nesměly v alžbětinské době hrát divadlo.

Tato divadelní adaptace, jejímž autorem je (podle původního scénáře Marka Normana a Toma Stopparda) britský dramatik a scenárista Lee Hall, ale není pouze mistrovskou hrou s fakty a fikcí ze života Williama Shakespeara na pozadí romantického příběhu nešťastné lásky. Zamilovaný Shakespeare je především velkou oslavou divadla…

NEBRAT SE VÁŽNĚ

„Co je zásadní jak pro mou práci, tak i pro práci Radovana Lipuse nebo třeba herců, je schopnost nebrat se tak vážně při tvůrčím procesu, ať je to v jakémkoliv oboru. To, myslím, je v té hře krásně vykreslené," uvedla dramaturgyně Lenka Lagronová.

„Poprvé inscenuju Shakespeara, i když oklikou. Baví mě pomyšlení, že se k němu dostávám až v padesáti, že jsem ho celý život programově nedělal, protože jsem o něj neměl strach, neboť se o něj vždycky někdo postará a udělá ho," řekl před premiérou Radovan Lipus.

Na scéně Davida Baziky a v kostýmech Ha Thanh Špetlíkové se mohou diváci v hlavních rolích těšit na mladé herce Víta Rolečka (Shakespeare) a Izabelu Firlovou (Viola). „Ten text mě prostě baví, jde do hloubky a postavy jsou vrstevnaté," míní Vít Roleček. „Je jedno, jestli je to pro mladší nebo pro starší, věřím, že všichni se s tím sžijí," dodala Izabela Firlová.

V dalších rolích se představí David Viktora (Marlowe), Jan Fišar (Burbage), Tomáš Jirman (Henslowe), Petr Houska (Wessex), Anna Cónová (královna Alžběta), Jiří Sedláček (Fennyman), Vladimír Polák (Ned) a další.

Katedrála Božského Spasitele. Ilustrační foto.
U katedrály bude o víkendech parkování zdarma