Totéž čeká herce, kteří budou pravidelně docházet za malými pacienty do Vítkovické nemocnice. Česko čte dětem je celostátní mediální kampaň, jež má přispět k návratu ke krásnému rituálu předčítání a sdílení času rodiče a dítěte.

„Sám coby téměř permanentně unavený otec dobře vím, jak těžké bývá najít večer sílu na hlasité předčítání osmistránkové pohádky. Mí rodiče to kdysi dokázali, dodnes si vzpomínám na okouzlený úžas, s nímž jsem jim v dobách své negramotnosti naslouchal. Kdyby mi tenkrát nečetli, možná bych nepsal,“ zavzpomínal Viewegh.

Hlasité čtení má pro emocionální vývoj dítěte a formování jeho návyku číst si v dospělosti obrovský význam. Odborníci tvrdí, že pravidelné hlasité předčítání učí dítě jazyku a myšlení, rozvíjí paměť a obrazotvornost, obohacuje ho o vědomosti a vzorce morálního chování, posiluje jeho sebevědomí.

„Svým dětem jsem velmi rád četl a vyprávěl pohádky. Dnes už obě pravidelně navštěvují knihovnu a čtou si samy. Jsem rád, že stále více preferují knihu před počítačovou hrou,“ svěřil se primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice Jan Boženský.