Gidon Kremer, rodák z lotyšské Rigy, studoval u Davida Oistracha v Moskvě. Má na svém kontě řadu ocenění. Jeho repertoár je velmi rozmanitý. Dlouhá léta už hraje na speciální housle, které roku 1730 vyrobil proslulý italský houslař Giuseppe Guarneri. O Gidonu Kremerovi se říká, že se dovede jedinečně koncentrovat na jednotlivá vystoupení. Je prý doslova posedlý tím, co momentálně hraje.

„Nehledejte v tom nic výjimečného. Snažím se soustředit vždy na daný koncert a nemohu přitom přemýšlet, co se událo včera či předevčírem, anebo co mne čeká příští týden,“ prohlásil nedávno věhlasný instrumentalista. Šedesátiletý umělec vyrůstal v hudební rodině. Se svým současným komorním ansámblem absolvuje na šedesát koncertů ročně v Evropě, Asii, ale také v Americe. Pravidelně zajíždí na renomované hudební festivaly. Londýn, Paříž, Moskva, Berlín, Vídeň, New York – to jsou jen namátkou vybrané hudební metropole, v nichž se mu dostalo velkých hudebních ovací.

Na úterním večerním koncertu v Ostravě jsou na programu Sibeliova Rakastava, Šostakovičova Sonáta pro housle, Čajkovského Vzpomínky na Florencii, ale také vlastní Kremerův opus nazvaný Sempre primavera, ale i další díla světových klasiků.