V Městské galerii bude v pátek 1. června v 17 hodin zahájena nová výstava. Svoji tvorbu zde představí světoznámý malíř a grafik Richard Pešek. Výstavu nazvanou Obrazy/Stigma III uvede starosta Hradce Karel Valušek a sám autor.

Richard Pešek je malíř, jakých je na světě málo. Svým mimořádným talentem a brilantním malířským přednesem vysoce přesahuje běžný standard, s nímž se obvykle setkáváme ve výstavních síních. Jeho obrazy nás oslovují přes vzdálenostkontinentůi staletí. Peškovo dílo je z hlediska jeho zájmů o člověka vážným příspěvkem do diskuse o vztahu umění a morálky. Umělec však není povrchním moralistou, který by pouze kritizoval negativní jevy moderní civilizace a společnosti. Peškovy procítěné vize alarmují to lepší v nás a vybízejí diváka k zamyšlení nad sebou samým i společnostíobecně.

Richard Pešek působil v Orlické galerii v Rychnově nad Kněžnou. Od roku 1980 jezdí do Spojených států amerických a tamější krajina se mu stala životním tématem pro jeho tvorbu. V následujících letech pracoval jako výtvarník Roškotova divadla v Ústí nad Orlicí. V první polovině 90. let ilustroval několik románů. Vystavoval v mnoha zemích po celém světě, několikrát například ve Spojených arabských emirátech nebo Senegalu.

Za Českou republiku věnoval v roce 2002 Georgovi Bushovi obrazy s námětem World Trade Center. Svými díly je zastoupen ve sbírkách Bílého domu ve Washingtonu D.C., Muzea moderního umění v Halmstadu ve Švédsku, Gallerii Gräffin Ulrike Bethusy-Huc v německém Burgwedelu, sbírce SheikhDr. Sultan Bin Mohamed Al Qassimi - Vládce Sharjah ve Spojených arabských emirátech, Státního zámku v Hradci nad Moravicí, Sbírce středoevropského umění George Loosa - Podere Mollano v italské Toscaně, sbírce Felixe Pestalozzi ve švýcarském Curychu a dále v městských muzeích v Žamberku a Ústí nad Orlicí, Zámecké galerii Kuks, Galerii Chagall v Ostravě a soukromých sbírkách po celém světě.

Hradecká výstava Richarda Peška potrvá do 22. července. Současně pokračuje ve stejném objektu výstava v Městském muzeu na téma 100 let sportu na Hradci. Městská galerie je veřejnosti přístupná o sobotách, nedělích a svátcích vždyod 10 do 18 hodin.