Nadcházející Slavnosti pivovaru Ostravar jsou nejen oslavou piva, ale také velmi kvalitní hudební akcí.

Za jejich pořádáním stojí v ostravském pivovaru již více než 16 let Jan Vošta (na snímku níže), šéf organizačního týmu, na kterém leží největší zodpovědnost za úspěch každého ročníku.

Jan VoštaZdroj: Archiv

V těchto dnech je sice Jan Vošta v největším zápřahu, ale v nabitém programu si přesto našel čas, aby čtenářům Deníku poodhalil zákulisí nejoblíbenějšího svátku piva na Ostravsku.

Soutěžte o deset dvoudenních vstupenek na Slavnosti pivovaru OstravarOdpovězte na tři otázky pod článkem a vyhrajte.

Jak jste se dostal k organizaci slavností Ostravaru?

Já jsem začal slavnosti dělat v roce 2001. Tehdy jsem měl za úkol pozvednout obyčejný den otevřených dveří, jak ho znáte z mnoha jiných institucí, na novou úroveň. Přemýšleli jsme, co se slavnostmi uděláme, a říkali jsme si, že hudba k pivu přirozeně patří. Tak jsme na další ročník pozvali Buty a areál praskal ve švech.

Další rok přijel Čechomor a rok nato Kryštof. A situace se opakovala. Pivovar plný spokojených lidí. Viděli jsme, že jdeme správnou cestou a dnes jsou slavnosti v Ostravě výjimečné. Chodí na ně pravidelně deset tisíc platících návštěvníků. Máme skvělé fanoušky a já jsem na to hrozně pyšný.

Ostravar v průběhu letošního roku rozšíří svou nabídku pivních speciálů.
Ostravar slaví 120 let a odtajnil první hvězdy letošních slavností

Jak těžké je kapely přemluvit, aby v Ostravaru hrály?

Vůbec ne. Od začátku jsme se totiž snažili, aby kapely na slavnostech dostaly prvotřídní servis, aby se jim hraní v pivovaru líbilo. Samozřejmě že zpočátku měli všichni obavy. Dnes už ne. Dnes jsme v situaci, kdy se k nám kapely rády vrací. Kryštof, Divokej Bill, Horkýže Slíže, Michal Hrůza, Mňága a Žďorp a další dobře ví, že si to u nás užijí a že po organizační stránce všechno bude šlapat jako hodinky. Když se podíváte zpět, zjistíte, že v Ostravaru snad kromě Elánů a Kabátů už hrály úplně všechny naše velké kapely u nás.

Co vás při jednání s kapelami nejvíce rozesmálo?

To, když nové kapely, které u nás nikdy nebyly, při jednání o podmínkách chtějí, abychom jim zajistili plechovky piva. Říkám jim: chlapi zbláznili jste se? Hrajete v pivovaru. Pár kroků od ležáckých tanků, kde máte to nejlepší pivo na světě, a vy chcete plechovky z hypermarketu?

A co vás naopak nejvíc potěšilo?

Těch momentů je víc. Třeba když po loňském koncertu sestoupila Maruška Rottrová z pódia a s radostí v očích si s chutí vypila půllitr oroseného Ostravaru, měl jsem radost. Mimochodem, po loňském úspěchu Marušky jsem si moc přál, aby se na slavnosti vrátila i druhá velká ostravská zpěvačka Věra Špinarová. Věra byla skvělá. Hrála u nás na jednom z prvních ročníků a já ji chtěl pozvat znovu. Bohužel už jsem to nestihl.

Kdy na slavnostech Ostravaru vystoupí Jarek Nohavica?

Tuhle otázku dostávám často. Lidé se mě ptají, proč ho nepozveme na slavnosti. Samozřejmě že jsme chtěli, aby Jarek Nohavica pro Ostraváky také zahrál. Ale zatím jsme se nedohodli. Je to škoda. Protože naše slavnosti jsou hlavně pro Ostraváky. Navíc Ostravar přece reprezentuje ty nejlepší ostravské tradice. Letos slavíme 120 let a takových firem jako my je ve městě jako šafránu. Třeba jednou změní názor. V životě jsem se naučil, že člověk by nikdy neměl říkat nikdy.

Jak si vybíráte kapely? Máte nějakou vysněnou skupinu, kterou byste chtěl do Ostravy přivést?

Samozřejmě že s ohledem na naše publikum jsem vždycky chtěl, aby u nás zahrály Tři sestry. To je totiž ta nejvíc pivní kapela u nás. A letos se mi to přání splní. Jinak už nemám žádný sen. Všechny velké kapely, které jsem si přál, už u nás hrály nebo zahrají letos. Pro nás je navíc pořád nejdůležitější ukázat lidem pivovar, spilku a dát jim ochutnat naše pivo.

Jan Molitor.
Před slavnostmi musíme dva týdny stěhovat půl pivovaru

Který koncert byl v historii slavností podle vás úplně nejlepší?

Tohle je těžká otázka. Hudebně byla skvělá Dubioza kolektiv, ale tam jsme už cítili, že je až moc daleko od našich příznivců. Samostatnou kapitolou byl koncert Kryštofů na střeše.

Richard Krajčo o něm vždy mluvil jako o svém velkém přání. Když jsem při koncertu na té střeše byl, pochopil jsem proč. Při koncertu sálala z publika úplně jiná energie. Bylo to magické a jsem rád, že jsem tam byl a že jsem to mohl zažít.

Pojďme k letošnímu ročníku. Kdy jste se rozhodli, že pozvete kapely Tři sestry, Čechomor nebo britský Shoshin?

Nový ročník vždy začínáme plánovat na konci toho předcházejícího. S bookingem kapel, se kterým nám pomáhá Petr Fořt z managementu festivalu Rock for People, začínáme někdy v září. Dali jsme si na papír headlinery a zjistili, že je dokážeme naskládat do dvou dní. Pátek bude opět rockovější a sobota zase ostravštější.

A koho z těch „méně známých jmen" by si letos fanoušci neměli na slavnostech nechat ujít?

Třeba Jakuba Ondru. Mladého kluka, který je na začátku své hudební kariéry a je velmi muzikální a talentovaný. Trochu mi to připomíná Tomáše Kluse, který u nás na slavnostech hrál poprvé v době, kdy ho také znal málokdo.

V roce 2008 hrál u nás Tomáš Klus na rampě za cesťák. A o pár let později se k nám vrátil jako jedna z největších hudebních hvězd. I tyhle příběhy píšou Slavnosti pivovaru Ostravar. A já jsem rád, že u toho můžu být.

SOUTĚŽ DENÍKU

Soutěžte o deset dvoudenních vstupenek na Slavnosti pivovaru Ostravar
Odpovězte na tři otázky a vyhrajte:
❶ Ve kterém roce se konaly první Slavnosti pivovaru Ostravar?
a) 1998
b) 1999
c) 2000

❷ Která kapela zatím na slavnostech nehrála?
a) Kabát
b) Kryštof
c) Čechomor

❸ Slavnosti v pivovaru se neuskutečnily v roce 2011 a 2012, protože…
a) …akci znemožnilo velmi špatné počasí.
b) …areál pivovaru procházel kompletní rekosntrukcí.
c) …Ostravar se v těchto letech zaměřil na spolupráci s Colours of Ostrava.

* Své odpovědi posílejte na e-mail: katerina.kopcova@denik.cz až do neděle 18. června do 20 hodin. Do předmětu napište slovo Soutěž Ostravar. Jména výherců zveřejníme v Deníku ve středu 21. června.

SLAVNOSTI PIVOVARU OSTRAVAR

Termín konání:- 23. a 24. června
Místo:- areál pivovaru v centru Ostravy
Hlavní hvězdy: - Tři sestry, Čechomor, Richard Krajčo
Předprodej: - www.ostravar.cz, GoOut.net, ostravská informační centra, Pivní pohotovost
Dvoudenní vstupné: - 330 korun v předprodeji, 400 korun na místě