Dvaašedesátiletý muž z Polska tonul v sobotu v Ostravě-Antošovicích, pětašedesátiletá žena se topila ve Stříbrném jezeře v Opavě. Informovali o tom mluvčí policie Gabriela Holčáková a mluvčí moravskoslezských záchranářů Bohdan Jančata.

Holčáková uvedla, že tonutí muže v rybníce v Antošovicích bylo na tísňovou linku ohlášeno v sobotu před 15:00. „Muže z vody vytáhl svědek, spolu s dalším svědkem mu pak poskytovali pomoc. Přivolaní záchranáři poškozeného dvaašedesátiletého cizince transportovali letecky do nemocnice. Jeho stav byl velmi vážný," uvedla mluvčí.

O tonutí ženy v Opavě se záchranáři dozvěděli v neděli před 12:30. Když dorazili na místo, ženě již poskytovali pomoc lidé, kteří ji vytáhli z vody. Záchranáři pokračovali v oživování. „Po obnovení srdečního rytmu a dalším zajištěním byla pacientka v kritickém stavu převezena na ARO Slezské nemocnice Opava," uvedl Jančata.

Záchranáři v neděli odpoledne zasahovali také u vážně zraněného muže, který v oblasti Riviéry ve Frýdku-Místku utrpěl poranění po skoku do výpusti na řece Ostravici. Lékař zjistil, že muž má vážně poraněnou páteř a míchu. Jančata uvedl, že pacienta ve velmi vážném stavu přepravil vrtulník do Fakultní nemocnice Ostrava.

Jeden nedělní výjezd hasičů k tonoucímu člověku byl planý. V 07:00 oznámil rybář, že vidí a slyší, že někdo volá o pomoc na ostrůvku na štěrkovně v Hlučíně na Opavsku. Jančata uvedl, že na místo vyrazili záchranáři i s vrtulníkem, avšak žádného tonoucího nenašli. Když na ostrůvek dorazili ve člunu hasiči, zjistili, že tam jsou dva zřejmě opilí muži, které pak předali policii.

O dalších víkendových případech tonoucích lidí Deník informoval v článku: Jednoho plavce zachránili na Žermanicích, další se utopil v Těrlické přehradě