Větve rozbily několik oken a střepy poranily v jednom z bytů muže, kterého museli ošetřit záchranáři. Jde o prvního zraněného v souvislosti se silným větrem, řekl mluvčí hasičů Petr Kůdela. Hasičům se zhruba během hodiny podařilo spadlý strom rozřezat.

Některé domácnosti kvůli poruchám zůstávají bez dodávek elektrického proudu. „K 16:00 máme čtyři poruchy na vysokém napětí. Znamená to, že bez proudu je 37 distribučních trafostanic," řekl mluvčí společnosti ČEZ Jaroslav Jurča.

Kolem 12:00 bylo bez proudu 75 distribučních stanic. Výpadky proudu energetici řešili například na Karvinsku, Opavsku či Frýdecko-Místecku.

Vítr nabral na nebezpečné síle ve čtvrtek kolem 18:00. Problémy působil i v noci a uklidnil se teprve nad ránem. Situace se však opět zhoršila. Například od poledne hasiči vyjeli v kraji k osmi desítkám zásahů.

Hasiči nejčastěji odstraňovali spadlé větve a vyvrácené stromy. „Znamená to především zásahy na popadaných stromech a silných větvích přes silnice, méně často s poškozením elektrických drátů či trolejí, ale také s provizorním upevňováním střech především s plechovou krytinou," řekl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Největší problémy byly hlavně na Opavsku, v Ostravě a na Karvinsku. Podle Kůdely se vítr má podle prognózy zklidňovat a výjezdů by tak mohlo ubýt. Podle dostupných informací vítr nezpůsobil velké škody. Výraznější škodu napáchal pravděpodobně jen v Petrovicích u Karviné. Tam se strom vyvrátil na střechu rodinného domu a poškodil i komínové těleso.

Z preventivních důvodů radnice Moravské Ostravy a Přívozu na dnešní odpoledne uzavřela vánoční trhy na Masarykově náměstí. Pracovníci technických služeb mají nepřetržitou pohotovost. Budou tak připraveni zajistit například odvoz popadaných větví.