Záchranná služba od středy každodenně eviduje více než 300 událostí, což převyšuje dlouhodobý průměr. Například v pátek, kdy teploty stejně jako dnes lámaly rekordy, záchranáři zaznamenali navýšení počtu řešených událostí o přibližně 25 procent a museli vyjíždět ve více než 370 případech.

„Pokud jde o zásahy, které mají pravděpodobnou souvislost s vysokými teplotami, registrují záchranáři v posledních desítkách hodin jednoznačný nárůst kolapsových stavů. Od poloviny pracovního týdne jich zaznamenali téměř stovku," uvedl pro média v sobotu večer mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl.

Během soboty záchranáři ošetřili tři desítky takto postižených pacientů.

„Nejvíce těchto pacientů bylo v seniorském věku, mezi postiženými však byli také mladí lidé. Vyšší je ovšem také výskyt obtíží oběhového charakteru – dechových potíží, bolestí na hrudi, také záchvatovitých stavů, či například závratí," podotkl Humpl.

Dodal, že za současného počasí by lidé měli zvážit svou fyzickou zátěž, a to především přes poledne. „To platí pro všechny – nejen děti a seniory či nemocné, i když to jsou skupiny nejvíce ohrožené. Zapotřebí je pamatovat na zvýšenou potřebu příjmu tekutin, které pocením ztrácíme," připomněl Humpl. Dospělý by měl za den vypít alespoň dva až tři litry tekutin. Seniory a děti je vhodné k pití přimět i v případě, že žízeň nepociťují.