"Silný hasičský jeřáb Demag/Terex se postaral o postavení polského kamionu Mercedes Atego i s přívěsem v Dětřichově nad Bystřicí v okrese Bruntál, vyprošťovací speciál Mercedes Actros Bizon o vytažení zaseknutého osobního automobilu Škoda Felicia Pick Up v tramvajovém kolejišti v Ostravě-Jihu," uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Polský kamion, který převážel drcený molitan, ležel po nehodě na Bruntálsku napříč silnicí I/45 na pravém boku (přes celou šířku vozovky), jeho přívěs ležel zkroucený na střeše v příkopu. Řidič kamionu vyvázl bez zranění.

"Krátce po středečním poledni byly do Dětřichova nad Bystřicí povolána jednotky hasičů ze stanice v Bruntálu a ze sboru dobrovolných hasičů v Lomnici, dodatečně i jeřáb Demag/Terex ze stanice HZS MSK v Ostravě-Zábřehu s pojízdnou dílnou," řekl Kůdela k nehodě kamionu.

Zásah hasičů na Bruntálsku trval podle jeho slov až do setmění, silnice byla uzavřena odhadem až osm hodin.

"Hasiči likvidovali menší únik provozních kapalin pomocí sorbentu, pomáhali překládat náklad na náhradní vozidlo a nakonec jeřáb za asistence navijáku hasičské cisterny zvedl přívěs a kamion zpět na silnici," doplnil mluvčí.

Nehoda v Ostravě

Také podvečerní nehoda pick-upu v Ostravě v Horní ulici nedaleko křižovatky s Plzeňskou ulicí se obešla bez zranění mladého řidiče, který se po průjezdu křižovatkou ve směru na Novou Ves patrně netrefil do správného jízdního pruhu.

"Na místo vyjely krátce před šestou hodinou večerní dvě ostravské jednotky ze stanic v Hrabůvce a Zábřehu, odkud přijel vyprošťovací speciál Bizon. Vyproštění bylo ztíženo tím, že pick-up byl doslova zaklesnut v křížení dvou párů kolejí. Proto tentokrát nestačilo obvyklé připojení vozidla na naviják zásahové cisterny z Hrabůvky," uvedl dále Kůdela.

I po příjezdu Bizona a zapojení jeho hydraulické ruky a závěsného kříže trvala opatrná manipulace hasičů s havarovaným vozidlem téměř hodinu. Pick-up se nakonec ale podařilo úspěšně vyprostit.

https://www.youtube.com/watch?v=afGRn7TGwk8