Prázdniny ještě ani pořádně nezačaly, a pro dva školáky už prakticky skončily. Hned dvakrát přepravovali letečtí záchranáři o uplynulém víkendu zraněné děti do nemocnice.

Důvod? Těžké zranění. „V půl třetí v sobotu byli záchranáři voláni do Frenštátu pod Radhoštěm. Osmiletý chlapec se zranil při pádu na dětském motocyklu, který na něj měl poté spadnout. Dítě si přivodilo těžké zranění dolní končetiny," popisuje mluvčí Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl.

A o necelou půlhodinu později letěl vrtulník pro zraněného chlapce znovu. V obci Zlatníky na Opavsku spadl desetiletý hoch z prolézačky na hřišti a přivodil si těžké zranění ruky.

Nejohroženější skupina

Právě pády a úrazy při pohybových aktivitách dětí nehody na kolech, koloběžkách, skateboardech, pády z prolézaček, při hrách, ale také úrazy při pobytu u vody patří podle Humpla mezi nejčastější prázdninové úrazy dětí. Nejohroženější skupinou jsou podle něj nejmenší děti do čtyř let, které zůstanou bez dozoru.

Vystrašené děti uvízly na stromě. Sundat je museli hasiči
Vystrašené děti uvízly na stromě. Sundat je museli hasiči.
Hned dvě děti zachraňovali v těchto dnech hasiči ve Frýdku-Místku. Přemohla je chuť na sladké třešně a vylezly na vysokou třešeň v Bruzovské ulici. Slézt z ní dolů se už ale neodvážily. "Chlapce i děvče nakonec zachránili zdejší profesionální hasiči kraje, kteří jim poskytli bezpečnou cestu dolů po nastavovacím žebříku, přičemž jim poskytovali při slézání oporu," okomentoval událost mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Během července a srpna ošetří zdravotničtí záchranáři v kraji kolem 18 tisíc osob, z toho jsou čtyři tisíce různých úrazů.

„Z uvedeného počtu ošetřujeme zhruba tisíc dětských pacientů, přičemž úrazové stavy tvoří okolo čtyř až pěti set dětí do 15 let," uvedl Lukáš Humpl.

Prázdnin si příliš neužijí

Do traumatologického centra ostravské fakultní nemocnice vozí děti s nejvážnějšími úrazy.

„Velmi často jsou v bezvědomí a v přímém ohrožení života. Během prázdnin se pravidelně objeví několik takto závažných úrazů u dětí. Zpravidla se jedná o školáky a adolescenty po pádech z kola, in-line bruslí, s úrazy při koupání nebo po autonehodách," doplnil Tomáš Oborný, mluvčí fakultní nemocnice.

Také oba zranění chlapci si prázdnin příliš neužijí. Jejich poranění byla kvalifikována jako těžká. Například osmiletý hoch, který utrpěl v sobotu úraz při jízdě na minibiku. „Jedná se o zlomeninu dolní končetiny. Pacient je ve stabilizovaném stavu a při vědomí. Délka léčby ale bude v řádech týdnů," dodal Oborný.