Záchranáři pomáhali nejen v Moravskoslezském, ale také Zlínském kraji. Jednalo se o nehody, úrazy i vážné stavy interní povahy.

Například v sobotu před devátou hodinou dopolední ošetřovali na Ostravsku ročního chlapce opařeného čajem. Dítě s popáleninami trupu a ruky transportovali na popáleninové centrum Fakultní nemocnice Ostrava.

Před polednem vzlétl vrtulník k tragické dopravní nehodě u Staré Vsi nad Ondřejnicí, kde zahynuli tři lidé. Posádka do nemocnice přepravila přeživší čtrnáctiletou­ dívku.

Ilustrační snímek.

„V odpoledních hodinách potřeboval pomoc záchranářů starší muž na Karvinsku. Zranil se při práci s úhlovou bruskou. Poranění, která utrpěl, nevyžadovala transport na specializované pracoviště. Muže si převzala do péče pozemní posádka," uvedl mluvčí krajských záchranářů Lukáš Humpl.

Večer pak posádka vzlétla do Rožnova pod Radhoštěm, odkud přepravovala muže postiženého srdečním infarktem. V půl desáté v noci byla letecká záchranná služba vyslána na Bruntálsko. „Pacientem byl čtyřicetiletý muž s cévní mozkovou příhodou. I jeho postižení vyžadovalo odbornou péči specialistů v ostravské fakultní nemocnici," dodal Humpl.

O půlnoci záchranáři znovu vzlétli směrem na Bruntálsko. Tentokrát se jednalo o padesátiletého muže, jehož postihl akutní srdeční infarkt.

Nad ránem pak zasahovali u dopravní nehody v Bukovci na Frýdecko-Místecku. „Od pozemních posádek přebírali vážně zraněného účastníka a zajišťovali jeho bezpečnou přepravu do zdravotnického zařízení," řekl Humpl.

Po osmé hodině nedělní vzlétli letečtí záchranáři k muži v bezvědomí na Jablunkovsku. „Ve spolupráci s pozemní posádkou se pokoušeli o záchranu muže, u něhož došlo k náhlé zástavě oběhu. Přes intenzivní resuscitaci se však nepodařilo obnovit činnost srdce a lékař musel konstatovat smrt," uzavřel Humpl.