Obětí se stal jedenasedmdesátiletý senior, kterého kolem šesté hodiny ranní na přechodu v Ostravě-Výškovicích srazilo vozidlo značky Renault. Muž vážným zraněním podlehl.

Dechová zkouška na alkohol byla u řidiče (54 let) negativní. Okolnosti neštěstí vyšetřuje policie a zároveň se obrací na svědky události, kteří mohou podat k nehodě jakékoliv informace, aby se přihlásili.

"Žádáme všechny svědky, kteří mohou k věci uvést jakékoli informace, aby nás kontaktovali na lince 158. Za pomoc děkujeme. Pachateli skutku hrozí trest odnětí svobody až na šest let," uvedla závěrem k události mluvčí policie Gabriela Holčáková.

Případ je kvalifikován jako usmrcení z nedbalosti, za který hrozí až šest let vězení.

Chodci umírají pod koly vozidel. Číslo je alarmující 

Přestože jsou loňské výsledky dopravní nehodovosti v Moravskoslezském kraji jsou nejlepší v historii, policisté bijí na poplach. Na silnicích přišlo o život dvaadvacet chodců, což je téměř polovina z celkového počtu mrtvých, kterých bylo v roce 2016 pětačtyřicet. A nepříznivý chodecký trend pokračuje i letos.

Policisté v průběhu ledna zaznamenali řadu závažných nehod. Výsledkem byla těžká zranění a v pondělí i první letošní úmrtí chodce.

Další nedávná vážná nehoda v Ostravě-Jihu: Auto vjelo na chodník, kde stáli lidé. Policie hledá svědky

DALŠÍ HAVÁRIE

V lednu policisté zaznamenali i další havárie, při kterých byli zraněni chodci. Jedna z nich se stala poblíž zastávky městské hromadné dopravy v ulici Plzeňské v Ostravě-Zábřehu.

„Řidič vozidla Škoda Felicia combi vjel na chodník, kde se nacházela skupina čtyř osob. Lidé stáli u oplocení. Třem se místo podařilo v krizové chvíli opustit, sražen byl dvaadvacetiletý muž. Utrpěl vážné poranění, jehož doba léčení zřejmě přesáhne šest týdnů," uvedla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková.

Další drama se odehrálo 19. ledna po poledni v ulici Dr. Martínka v Ostravě-Hrabůvce. Dosud neznámý řidič srazil na přechodu dvaatřicetiletou ženu.

„Žena přecházela komunikaci, kdy v pravém jízdním pruhu zastavil osobní automobil, přičemž v levém jízdním pruhu došlo ke střetu s nezjištěným vozem," popsala situaci Holčáková s tím, že chodkyně po nárazu a následném pádu utrpěla poranění. Přesto odešla domů a pomoc si přivolala až další den. Policie se o havárii dozvěděla v neděli. Informace k nehodě lze volat na linku 158.

Přečtěte si také: Vykolejená tramvaj způsobila kolaps. Autobusy nápor nezvládaly

SNÍŽENÁ VIDITELNOST

Bezpečnost chodců je jednou z priorit, které si pro letošní rok vytyčili moravskoslezští dopravní policisté. Zejména v zimních a podzimních měsících se hodlají zaměřit na viditelnost chodců. Většina loňských chodeckých neštěstí se stala za snížené viditelnosti. Při těchto haváriích zemřelo patnáct z dvaadvaceti obětí.

„Nejúčinnějšími prostředky ke zvýšení vlastní viditelnosti jsou bezesporu fluorescenční a reflexní materiály. Fluorescenční materiály zvyšují viditelnost za denního světla, reflexní materiály pak zvyšují viditelnost za tmy a za snížené viditelnosti tím, že odrážejí světlo v úzkém kuželu zpět ke zdroji, a to až na vzdálenost kolem 200 metrů," řekla Kateřina Kubzová z moravskoslezské policie.

Policisté chystají preventivní i represivní opatření v podobě ukládání pokut. „Týká se to chůze po nesprávné straně, nesprávného přecházení, překonávání zábradlí a svodidel, chůze po dálnici nebo používání reflexních prvky u chodců mimo obec," uvedl šéf moravskoslezské dopravní policie Jiří Zlý. Pozornosti samozřejmě neujdou ani motoristé, kteří se nevěnují řízení nebo svou agresivní jízdou ohrožují chodce.

K TÉMATU

V loňském roce zemřelo nejvíce chodců na Ostravsku (9), což je o pět více než předloni. Na druhém místě je Frýdecko-Místecko, kde stejně jako v roce 2015 zemřelo pět chodců. Z tohoto regionu je hlášeno i nejvíce těžkých zranění (16).
Policisté vloni zaznamenali také nehodu, při níž zemřeli dva chodci.
Došlo k ní 10. ledna v podvečerních hodinách na vyznačené přechodu u vozovny trolejbusů v Sokolské třídě v Moravské Ostravě. Řidič automobilu značky Mitsubishi srazil dva seniory, kteří na místě zemřeli.
Muž krátce po neštěstí uvedl, že mu v autě zazvonil telefon. Později upřesnil, že se jednalo o zvuk z radia. Podíval se na svůj telefon a přehlédl přicházející dvojici. Soud mu před několika dny vyměřil dva roky žaláře