Lokomotiva za sebou totiž táhla dva vykolejené vozy, které poškodily trať, vyvrátily některé sloupy trakčního vedení a před úplným zastavením se vlak roztrhl na dvě části.

„Pravděpodobnou příčinou nehody dle dosavadních zjištění na místě je technická závada. Zda se jedná o technickou závadu na vozech nebo na trati bude předmětem dalšího šetření. Mimořádná událost se obešla bez zranění," konstatoval k případu mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Vagony se dostaly mimo kolejnice na úseku mezi hlavním a svinovským nádražím, osobní vlaky proto nezastavují na zastávce Ostrava – Mariánské Hory s tím, že odstranění závad může trvat až několik týdnů.

Mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš pro ČTK uvedl, že běžné kolejové jeřáby poškozené vagony nebudou schopny z kolejiště odstranit. Povolána bude speciální těžká technika. Tyto práce začnou proto až v pondělí. „Odborníci nyní zkoumají rozsah poškození. Předpokládáme, že uvedení trati do původního stavu potrvá dva až tři týdny," řekl Illiaš.