Titul Evropské město sportu každoročně uděluje Aces Europe (Asociace evropských měst sportu při Evropské unii) a pro rok 2014 bude o tento titul usilovat také právě Ostrava. Na úterní tiskové konferenci to oznámil náměstek primátora Martin Štěpánek s tím, že pokud město v kandidatuře uspěje, zavazuje se v roce 2014 k rozšířené podpoře všem sportům na profesionální, ale také rekreační úrovni.

V praxi to znamená, že rok 2014 by patřil v Ostravě hlavně sportu a jeho propagaci. „Zjednodušeně řečeno by každý sportovní klub nebo oddíl mohl přijít se svým projektem a akcí, kterou by po schválení příslušné komise mohl realizovat," uvedl Štěpánek s tím, že v průměru by se mohly konat až dvě akce denně.

Vyhlášení verdiktu evaulační komise se uskuteční 27. června během mítinku Zlatá tretra Ostrava.

„Tento závazek bere město velmi vážně. Plánujeme, že se v rámci kandidatury a přípravného programu setkáme už příští pátek se všemi sportovními organizacemi působícími na území města a společně připravíme platformu pro podávání žádostí o finanční podporu jednotlivých projektů," řekl Martin Štěpánek. V případě vítězství by město celou kandidaturu podpořilo částkou, která by nepřesáhla 1,5 milionu eur.