„Minulý republikový šampionát v Třinci nám propršel, teď proto v řadě doufám, že nám počasí bude přát,“ řekla Denisa Rosolová, která se s dvanácti zlatými medailemi řadí mezi nejpilnější sběratelky republikových titulů.

Rodačka z Orlové si letos na domácím šampionátu (9. až 11. června) otestuje rychlost, poběží dvoustovku, tedy stejnou trať, na které si v únoru doběhla pro domácí titul pod střechou. „Když se ale podívám do tabulek, myslím si, že o zlato se strhne velký boj. V první řadě se ale do Třince moc těším, mimo jiné totiž věřím, že se na královnu sportu přijde podívat hodně fanoušků,“ vzkázala někdejší vítkovická závodnice.

Počasí vzývá i světová rekordmanka v hodu oštěpem Barbora Špotáková. „Pamatuji si, že naposledy bylo v Třinci strašně ošklivo, tenkrát jsem na mistrovství republiky o zlato házela v průtrži mračen,“ vzpomněla si trojnásobná olympijská medailistka, jež v českém oštěpařském mistrovském klání vybojovala už 11 zlatých medailí.

„Dobře vím, že v Třinci chodí na atletiku hodně lidí, takže se těším i já především na ně. A sama se pokusím urvat další mistrovský titul,“ prohlásila velká favoritka závodu, v němž se jí budou snažit šlapat na paty i dvě ostravské atletky Nikol Ogrodníková, která už letos poslala šest set gramů vážící náčiní do vzdálenosti 61,07 metru, a velká neděje Nikol Tabačková, už jistá účastnice mistrovství Evropy juniorů v italském Grossetu.

Do Třince zamíří i prozatím největší domácí mužské hvězdy. Tváří letošního šampionátu je už delší čas Tomáš Staněk, čerstvý český koulařský rekordman, a diváci se mohou těšit také na Radka Jušku, který pro změnu vylepšil národní maximum v dálce.

„Do Třince se moc těším, bude to příležitost ukázat se domácímu publiku,“ prohlásil Radek Juška, který loni na MČR prožil velké zklamání, když jako největší favorit na zlato třikrát přešlápl a zbyly mu oči pro pláč. „Věřím, že letos budou v Třinci padat super výkony, vždyť se tam sjede kompletní česká špička,“ dodal.

Mistrovství republiky se v Třinci uskuteční počtvrté. Vstupenky je možné zakoupit prostřednictvím sítě Ticketportal. Jejich cena se pohybuje od 50 korun na stání do 150 korun na hlavní tribunu. V nabídce bude i výhodnější rodinné vstupné, levněji půjde na atletiku v Třinci rovněž mládež do 15 let.