Pro Česko je to první medaile od roku 2009, kdy se na turnaji v Praze dostaly na stupně vítězů týmy hned v šesti různých kategoriích.

Na čtrnácté mistrovství světa ve veteránském basketbalu se sjelo celkem 367 týmů ze 44 zemí světa, a to včetně třeba Japonců či Australanů,“ vypočítává Ludvík Magnusek, rozehrávač bronzového celku a bývalý ligový basketbalista NH Ostrava a Kunína. Šampionát probíhal v devíti mužských a osmi ženských kategoriích, odehrál se v devatenácti halách včetně stánku pro 5 200 diváků, ve kterém domácí hrají druhou nejvyšší soutěž.

„Naše kategorie 45+ byla rozdělena do deseti tříčlenných skupin, i jediná porážka kohokoliv vyřadila z boje o titul, což je bohužel nespravedlivé, ale tak to prostě bylo,“ pokrčil rameny Magnusek.

„Stalo se to třeba domácím obhájcům prvenství Italům, kteří ve skupině prohráli s Černou Horou o dva body a skončili. Šli jsme do turnaje s tím, že konečně chceme tu placku urvat. Pro mě to bylo po Portoriku, Řecku a Americe čtvrté mistrovství a už jsem začínal být trochu netrpělivý,“ usmívá se Magnusek.

Tomáš Zápotočný (v modrém)
Proč skončil Zápotočný? Stoper necítil důvěru kouče Kučery

Po čtvrtfinálové výhře s Chile B byli dalším soupeřem českého celku favorizovaní Černohorci, kteří měli v kádru bývalé olympioniky a euroligové hráče, čímž se na MS mohl pochlubit jen málokdo.

„Sehráli jsme s nimi úžasný zápas před skvělou atmosférou, fandily nám všechny ostatní české i slovenské celky, přesto jsme o čtyři body prohráli. V zápase o bronz byli naším soupeřem  Brazilci, po vyrovnaném průběhu jsme zápas díky lepším nervům a koncovce zvládli. Byli všichni na konci sil, ještě jsem nezažil, abych seděl hodinu po zápase v šatně a pořád se potil jako po maratónu,“ dodal Magnusek.

Český veteránský basketbal tak získal medaili po osmi letech, s Magnuskem se o to zasložili Roman Bašta, Otakar Kukla, Roman Vítek, Pavel Buriánek, Pavel Harásek, Martin Sobotka, Jan Hudeček, Emil Palatinus, Roman Krämer a Pavel Strašák. Turnaj „pětačtyřicítek“ ovládli Černohorci před druhým Srbskem, favorizované týmy Litvy a Itálie skončily až na sedmém, resp. jedenáctém místě.

Kromě mužského výběru 45+ sahaly po medailovém umístění také ženy, které měly v kategorii 55+ dokonce dvojí zastoupení. Celek s názvem Kiwi však nezvládl vyrovnaný duel o bronz a Němkám podlehl v poměru 31:38, druhý český tým skončil šestnáctý. Zlato získaly Estonky, které ve finále nedaly šanci Polkám a zvítězily 55:34.

Ludvík Magnusek.Zdroj: Archiv Ludvíka Magnuska