„Užíváme se to, nikam nespěcháme, cesta byla dobrá, jen trochu dlouhá," řekli Wellesley a Jennifer Boltovi, kteří jsou na mítinku seriálu IAAF World Challenge vůbec poprvé.

Zastavili se krátce v Praze a dnes se byli podívat v ostravských železárnách. Vylezli si také na vyhlídkovou terasu Vysoké pece č. 1 v Dolních Vítkovicích, nejvyšší geografický bod ve městě, kterou Bolt loni pokřtil na Bolt Tower.

„Měla jsem docela strach, já nemám moc ráda výšky. Ale manžel byl v pohodě," líčila Jennifer Boltová. „Ale kdepak, měl jsem také strach, bál jsem se a skoro jsem zkolaboval," pousmál se Wellesley. „Asi to tady má Usain rád, když sem pořád jezdí. Já jsem si nakoupila nějaké hrníčky na památku," doplnila paní Boltová.

Se synem na závody oba čas od času jezdí. Na olympijské hry a mistrovství světa pravidelně, občas se ukážou i na závodech Diamantové ligy. Jsou rádi, když mají informace o svém synovi. „Voláme si, jako normální rodičové máme starost," řekla Jennifer Boltová. „Snažíme se být s Usainem co nejvíc, rádi víme, že je OK, ale s rozumem," uvedla.

Usain byl prý neposedné a hyperaktivní dítě. Nejvíc ze tří potomků. Jeho bratr Sadiki nyní hraje kriket a studuje, ještě má sestru Sherine. „Doma se vždycky díváme společně na televizi a pak se slaví na ulici," popsal otec, jak občas prožívají Boltovy starty.

Silnice i vodovodní řad v rodném Trelawny chtěl nechat Bolt po mistrovství světa v Berlíně opravit. „Jo, to udělal," potvrdila jeho maminka. Jenže silnice jsou opět prý v žalostném stavu. „Slíbil, že po Riu je zase nechá opravit," doplnil Wellesley.

Do života svému synovi ale moc nemluví. Moc často mu neříkají „ne". „Je to těžké, je to dospělý muž, má svou cestu," pokrčil rameny Wellesley. „Takže to necháváme na něm, co bude dělat," uvedl. Světový rekordman oslaví letos třicetiny, neměl by se pomalu usadit? „To nevím, ale holku by si asi najít měl," pousmál se otec.

Že bude Usain výjimečný člověk, to zjistili v jeho patnácti letech. To když v jamajském Kingstonu vyhrál dvoustovku na MS juniorů v času 20,61 sekundy. „Tehdy to byl moment, kdy jsme začali tušit, že by mohl jednou být mistr světa," shodli se oba rodiče.

Jennifer Boltová hned přidala k dobru historku ze školy. To když si Usain stěžoval na nemoc. „Nechce se mu do školy," myslela si. „Jenomže za chvíli mi volala učitelka, že je nemocný," vyprávěla paní Boltová. „Jen jsem myslela, že to je jen další z jeho výstřelků," vysvětlila s úsměvem.

Když se celá rodina sejde doma, všechny hovory se točí kolem sportu. Řeší se atletika, kriket, ale i fotbal a zejména oblíbený Boltův týmu Manchester United. „Koukáme společně na fotbal," uvedl Boltův otec. „Jenže já tomu vůbec nerozumím," pousmála se jeho paní.

Bolt si podle svých rodičů málokdy na něco stěžuje. I když… „Na zimu," rozesmál Wellesley auditorium v Ostravě. Na Zlaté tretře v poslední době byla totiž vždy zima. „Tu nemá rád, proto je pořád na Jamajce," vysvětlil otec. Předpověď je ale pro letošní ročník nezvykle dobrá, slibuje dvacet stupňů. „Jenže on potřebuje třicet," podotkla s úsměvem Jennifer Boltová.

Takové teploty budou podle všeho na olympijských hrách v Riu, kde bude Bolt útočit na hattrick. Nikdo v historii neobhájil třikrát zlaté medaile v bězích na 100, 200 a 4×100 metrů. „Hrozně mu to přejeme a držíme mu palce," doplnili oba rodiče.