O čtvrtém postupu do čtvrtfinále v řadě mohou svěřenci nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila rozhodnout už v první nedělní dvouhře, do které by měly nastoupit jedničky obou týmů. Tomáš Berdych a Andrej Golubjov. Ve hře je ale i nominace Koroljova.

Při absenci Radka Štěpánka se postavil po bok Tomáše Berdycha deblový specialista Lukáš Dlouhý, se kterým česká jednička už jednou v Davisově poháru nastoupila. V dubnu 2006 zvítězili v Maroku nad neznámou dvojicí Ouhabi, Ziadi lehce ve třech setech, a na pět roků starý úspěch navázali i proti Kazachstánu.

„Byl to pro mě vlastně první ostrý zápas v Davis cupu, vítězství mě těší,“ oddechl si Dlouhý. „Hráli jsme spolu s Lukášem teprve podruhé, ani na turnajích jsme toho mnoho nenahráli. Nikdo od nás proto nemohl čekat, že po tak dlouhé době předvedeme sehranou hru. Jsme profíci, každý jsme si odehráli své, což bylo to nejdůležitější,“ řekl Berdych.

Češi hned v úvodu prorazili servis Koroljova a i když poté soupeř přidal, a zejména při podání v úvodu nervózně hrajícího Dlouhého zlobil, nedokázal své šance využít. Podařilo se mu to až za nepříznivého stavu 2:5, ale to ztrátu úvodní sady neodvrátilo. První set zakončil Berdych, nejlepší hráč na kurtu, stylově esem.

Ve druhém dějství dokázali za stavu 3:3 čeští reprezentanti podruhé získat podání debutanta v soutěži Koroljova, vyzráli i na Ščukina a bez větších problémů dokráčeli k zisku druhé sady. Kazašský pár, pro který to byla společná deblová premiéra v kariéře, se prezentovala v ostravské ČEZ Aréně sympatickou hrou. „Neznali jsme je, nikdy jsme proti nim nehráli. Překvapili nás, hráli dobře,“ podotkl Berdych.

Domácí borci nehodlali pustil soupeře do hry, i když si závěr pořádně zkomplikovali. Druhé získané podání Ščukina po parádním Berdychově returnu znamenalo vedení 6:5, ale následně i díky dvěma Dlouhého dvojchybám se šlo do tie-breaku.

V něm se projevila větší zkušenost a po dvou a půl hodinách slavila česká dvojice výhru a zisk důležitého druhého bodu. „Museli jsme si to odmakat od prvního do posledního míčku. Jsem rád, že jsme to zvládli ve třech setech a já pošetřil síly,“ dodal Berdych.

Česká jednička nastoupí v neděli do úvodní dvouhry, která může rozhodnout o postupu daviscupových reprezentantů do čtvrtfinále. Původně byl nominován Golubjov, ale existuje možnost, že proti Berdychovy nenastoupí. „S Golubjovem jsem mluvil a říkal, že je po páteční pětisetové bitvě unavený. Může se tak stát, že místo něj půjde na kurt Koroljov,“ prozradil kapitán Jaroslav Navrátil.

Česko - Kazachstán 2:1 (po druhém dnu), Světová skupina Davisova poháru – 1. kolo
Sobotní čtyřhra: Berdych/Dlouhý 6:4, 6:4, 7:6 (4), esa: 4:8, dvojchyby: 6:4, brejky: 4/7 – 2/7, celkové míče: 115:102, čas: 2:31