Z mimořádného setkání zástupců všech sportovních svazů a spolků vzešel dopis adresovaný premiérovi Bohuslavu Sobotkovi. „Žádáme ho, aby se zasadil o rychlé řešení současné situace. Nevidíme důvod, proč by prostředky schválené na sklonku minulého roku neměly být vyplaceny. Žádáme, aby tyto neinvestiční programy vláda schválila a poslala je směrem ke svazům," prohlásil předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

VĚTŠINA SVAZŮ JE V KATASTROFÁLNÍM STAVU

Z čtyřmiliardového rozpočtu programu V ještě sportovní svazy neviděly ani korunu. Tyto finance jsou přitom zásadní pro jejich fungování. „Podle zásad schválených v roce 2014 měly být prostředky vyplaceny do konce března. Většina svazů je v katastrofálním stavu, se stávajícími financemi vydrží fungovat v řádu týdnů nebo měsíců. Situace na ministerstvu nás navíc neopravňuje k úvahám, že se vše brzy vyřeší. Vrcholem bylo vypsání nového programu V minulý týden. Podmínky v něm jsou neakceptovatelné," pokračoval Kejval.

Ministerstvo žádá o třicetiprocentní účast ze strany svazů. Sport však spoléhá na finance právě z ministerstva, jinými prostředky nedisponuje. Podle nového znění programu navíc svazy nemohou posílat peníze do klubů apod.

„Na tom je naše fungování postaveno, peníze se posílají dolů trenérům, střediskům, organizacím. Je to absolutní nepochopení toho, jak sport funguje. Další věc je, že program byl vypsán jako projekt, ale ten nějak začíná a končí. My děláme kontinuální činnost, na kterou jsme 25 let dostávali dotace," nechápal předseda ČOV.

Ilustrační foto.
Atleti věří před Třincem v lepší počasí

KEJVAL, JANSTA A SPOL. REZIGNOVALI

Dalším vyústěním zjitřené situace je rezignace sedmi členů Národní rady pro sport, včetně všech tří místopředsedů Kejvala, předsedy České unie sportu Miroslava Jansty a starostky České obce sokolské Hany Moučkové. „Důvodem je, že ministerstvo přestalo komunikovat nejen s tímto orgánem, ale i s celou sportovní obcí," uvedl Kejval.

Zástupci svazů se dohodli, že nebudou žádat o finance z nově vypsaného programu. Ten podle nich neměl být vůbec vypisován, kdyby ministerstvo dodrželo znění toho předchozího a vyplatilo slíbené peníze.

„Původní program V ani nebyl zrušen. Vyhlašování nového je tak právní paskvil a další blamáž. Je to absolutní nesmysl," přisadil si prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka.

Zbývá dodat, že kvůli podezření na podvody při rozdělování dotací byl až do včerejška ve vazbě mj. Miroslav Pelta, šéf českého fotbalu a zároveň místopředseda ČOV.

Usain Bolt po vítězném závodě v Ostravě.
Potvrzeno. Bolt dorazí na Zlatou tretru, poběží stovku