"Říkal jsem si, že když jsem měl za celý zápas tolik gólovek a střel, tak není možné, aby to tam jednou nespadlo. Pady (Patrik Dóža) odvedl kus práce, předložil mi to a já jsem už to chtěl jen zvednout," popsal vítěznou trefu Ondrušek.

Chodov navázal na vítězství v základní části a stal se po šestnáctinásobném šampionovi Tatranu Střešovice a majitelích šesti titulů z Vítkovic teprve třetím klubem v historii, který dosáhl na zlato.

Ostravané nedotáhli svou cestu ke zlatu po pátém místě a vyřazení Střešovic i Mladé Boleslavi po sedmizápasovém boji. Při rekordní čtvrté účasti v superfinále Vítkovice nenavázaly na triumfy z let 2013 a 2014. Dnešní duel rekordním zájmem překonal loňský souboj Tatranu Střešovice s Mladou Boleslaví, který sledovalo 11.073 diváků.

První velkou šanci zlikvidoval v páté minutě vítkovickému Řezaninovi gólman Mück a vzápětí se radoval Chodov. Vávra v souboji u mantinelu odstavil Švajného a trefil se přesně k pravé tyči. I v osmé minutě přišel o balónek opět Švajný, Tyl nabil volnému Dóžovi a Pražané vedli 2:0. Vítkovice hrající rekordní 15. zápas v jednom play off ale vývoj otočily.

K první trefě jim pomohla chyba kapitána Chodova Sýkory, jemuž před brankou sebral balónek Matejčík a po kombinaci s ním zakončil snadno Delong. Tři vteřiny před první pauzou vyrovnal střelou ze středu Řezanina.

Ostravané byli při chuti. Po první pauze trefil Delong tyč a Hájkovi sebral gól skvělým zákrokem Mück. V 27. minutě už po přečíslení se Švajným získal Vítkovicím vedení opět Delong. Vzápětí se sice radoval po Ondruškově střele Chodov, ale předčasně, protože gólu předcházelo chybné rozehrání standardní situace.

Po šancích na obou stranách v 35. minutě udeřili opět Ostravané. Po Hájkově přihrávce mířil před brankovištěm nepokrytý Jan Šebesta do odkryté branky. V 38. minutě snížil střelou od levou mantinelu k protější tyči Bouša.

"Začátek nám nevyšel, ale pak jsme se do toho dostali. Za stavu 4:2 jsme pak ale trestuhodně neproměnili několik šancí a Chodov ukázal svou kvalitu. My jsme měli moc šancí na čtyři góly, rozhodna efektivnost v proměňování šancí. Kdybychom dali na 6:2, tak bylo po zápase," litoval vítkovický útočník Lukáš Hájek.

Ve třetí třetině Vítkovice odolaly při Pešatově vyloučení, ale v 47. minutě bylo vyrovnáno. Sýkorovu přihrávku vzduchem si zpracoval u pravé tyče Martin Koutný a doklepl míč do branky. Ostravané se snažili ještě reklamovat i Dóžovo postavení v malém brankovišti. Mück pak opět podržel Chodov po pokusech Hájka či Delonga. V závěru se radoval Chodov, když po Dóžově přihrávce rozhodl finále Ondrušek.

Vítkovický trenér Jan Vavrečka byl hrdý na svůj tým. "Na začátku sezony jsme byli málem odepisovaní, že nepostoupíme do play off. Druhá část se nám povedla, vyhráli jsme pohár, v play off jsme vyřadili ve famózních sériích Tatran i Boleslav," uvedl Vavrečka. "Nebudeme se vymlouvat, že jsme byli unavení. Naopak nás ty série na to finále připravily. Je to o jednom zápase, nevyhrál lepší, ale šťastnější tým," dodal vítkovický kouč.

"Souhlasím s tím, že asi nevyhrál lepší tým. Bylo to minimálně padesát na padesát, možná jsme v některých fázích zápasu byli i horší. Nehráli jsme tak, jak bychom chtěli hrát. Možná o to šťastnější jsme, že jsme to urvali. Naše individuality ukázaly, proč v týmu jsou a jakou mají úlohu," prohlásil kouč Chodova David Podhráský.

Chodov - 1. SC Vítkovice 5:4 (2:2, 1:2, 2:0)
Branky a nahrávky: 5. T. Vávra, 8. Dóža (Tyl), 38. Bouša (Strachota), 47. M. Koutný (Sýkora), 58. Ondrušek (Dóža) - 13. Delong (Matejčík), 20. Řezanina (Jan Šebesta), 27. Delong (Švajný), 35. Jan Šebesta (Hájek). Rozhodčí: Černý, Janoušek. Vyloučení: 0:1. Bez využití. Diváci: 12.144.

Konečné pořadí superligy v sezoně 2015/16:
1. Chodov, 2. Vítkovice, 3. Mladá Boleslav, 4. Bulldogs Brno, 5. Tatran Střešovice, 6. FbŠ Bohemians, 7. Sparta Praha, 8. Panthers Otrokovice, 9. FBC Ostrava, 10. Sokol Pardubice, 11. Sokol Královské Vinohrady, 12. SK Bivoj Litvínov.