Základní kola Čokoládové tretry v roce 2015 začínají už za měsíc. Běžecký závod pro děti se letos koná poprvé v osmi nových městech. A to přitom padesát let závod pořádali jen v Ostravě. „Účastnily se jej desítky let pravidelně tisíce dětí z celého kraje, tak nás napadlo dát více dětem možnost závodit před plným stadionem, kde pravidelně běhá Usain Bolt a světová atletická špička předvádí strhující výkony. A tak jsme Čokoládovku poslali nejdříve do okolí a teď vlastně na celou Moravu," říká Oldřich Zvolánek, technický ředitel Zlaté tretry Ostrava.

Zájem měst je obrovský. „K Opavě, Havířovu, Frýdku Místku, Bohumínu, Olomouci, Prostějovu, Třinci a Ostravě se letos poprvé připojuje Brno, Vyškov, Zlín, Hranice, Uherské Hradiště, Břeclav, Přerov a Šumperk. Každé kolo má svého patrona, a to českého nebo slovenského atleta. Hlavním ambasadorem Čokoládové tretry je Jan Železný. Závody mají děti přivést ke sportu a mají také motivovat především jejich rodiče, kteří rozhodují o tom, jestli bude jejich dítě pravidelně sportovat," pokračuje Oldřich Zvolánek.

Velkou odměnou a motivací pro všechny mladší závodníky je především fakt, že budou mít možnost běžet vlastní velký závod před vyprodanými tribunami krásného atletického stánku. I proto organizátoři Zlaté tretry věnují Čokoládové tretře nemalé prostředky.

„Poskytujeme pořadatelským městům finanční podporu ve formě organizačního grantu, připravujeme veškerou grafickou podobu, dodáváme startovní čísla, plakáty, medaile, věcné ceny, technickou podporu a mnoho dalšího. Staráme se o podporu v médiích a reklamu. Je to kus práce celého týmu lidí. V dnešní době, kdy má sport a pohyb nesmírnou konkurenci v pasivní zábavě, se musíme hodně snažit," říká Jan Železný, bývalý vynikající oštěpař a dnes atletický trenér a také ředitel mítinku Zlatá tretra Ostrava.

Zájemci o účast na letošní Čokoládové tretře se mohou už teď hlásit prostřednictvím internetových stránek www.cokoladovatretra.cz. Účast je bezplatná. „Atmosféru Čokoládové tretry dokresluje rozsáhlá fotogalerie a také videosestřihy, které jsou dostupné na našem webu. Na letošní sportovce znovu čeká skvělá zábava, napětí z boje o vítězství a setkání s atletickými legendami. Každý si odnese sladkou odměnu a může si užít doprovodný program," dodává Oldřich Zvolánek.

Termíny Čokoládové tretry 2015

Kvalifikační kola: 9. dubna ve Vyškově, 16. dubna v Brně, 20. dubna v Břeclavi, 23. dubna v Šumperku, 27. dubna ve Zlíně, 28. dubna v Přerově, 29. dubna v Havířově, 4. května v Opavě, 6. května ve Frýdku-Místku, 11. května v Hranicích, 13. května v Bohumíně, 18. května v Prostějově, 18. května v Olomouci, 19. května v Uherském Hradišti, 20. května v Třinci, 21. května v Ostravě. Semifinále a finale: 26. května v Ostravě, závody jsou zařazeny do předprogramu a hlavního programu Zlaté tretry Ostrava 2015. Podrobné informace: www.cokoladovatretra.cz