V sobotní čtyřhře dali mladíci Jiří Veselý a Adam Pavlásek českému daviscupovému týmu naději na zvrat. Nakonec to ovšem byla jediná výhra domácího mužstva, kterou o víkendu ostravská ČEZ Arena viděla.

Lukáš Rosol nezvládl proti Austrálii ani svůj druhý zápas, s Bernardem Tomicem padl 6:7, 3:6, 6:7. Domácí tým prohrává 1:3, Australané se utkají ve čtvrtfinále s Kazachstánem.

Baráž čeští tenisté hráli naposledy v roce 2011 a v Rumunsku se tehdy mezi elitou udrželi. Od vzniku Světové skupiny sestoupili jen v roce 2005. Soupeře pro zápas hraný 18. až 20. září poznají až v polovině července, kdy se uskuteční losování.

Svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila, držitelé "salátové mísy" z let 2012 a 2013, se museli tentokrát obejít bez opor Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka.

V pátečních dvouhrách nejdříve Rosol ztratil s Thanasim Kokkinakisem zápas, v němž vedl 2:0 na sety, a Veselý nestačil ve třech setech na Tomice. V sobotu vykřesali naději Veselý s Pavláskem díky pětisetové výhře ve čtyřhře.

Navrátil: Měli jsme na to

Podle nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila měl však i tým bez opor Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka na to, aby v neúplném složení soupeře porazil.

„Přiznám se, že jsem zklamaný. I v téhle sestavě jsme měli na to, abychom je porazili," řekl Navrátil na tiskové konferenci.

Bez letitých opor svěřil roli lídra Lukáši Rosolovi, který i jako 31. hráč světa doplatil na pokles formy v úvodu kalendářního roku a podlehl v obou svých singlech.

„Největší škoda je to, že první hráč bojoval, nechal tam duši, ale čekal jsem alespoň jeden bod. Bylo to o tom, že není psychicky v pohodě. Nechytl začátek roku. Tomic v tom dnešním utkání jen čekal a nevynucené chyby přišly od Lukáše. Poctivě se připravoval, ale potřeboval by jeden zápas, aby se chytl," řekl Navrátil.

Baráž

Víkendový neúspěch zarmoutil Navrátila o to víc, že jeho tým mohl v případě postupu v dalším kole přivítat na domácí půdě schůdný Kazachstán. „Hrát proti nim doma s Berdychem v sestavě, byla by neskutečná šance postoupit do semifinále. Ale to je kdyby. Prohráli jsme a budeme se muset pečlivě připravit na baráž," řekl Navrátil.

Berdycha a spol. tak místo bitvy o semifinále čeká boj o udržení. Podle předběžných jednání by světová devítka měla v sestavě být, ale Navrátil ještě nechtěl předjímat. „Je to až v září, máme na to čas. S Tomášem se uvidím na turnajích, budu s ním mluvit. Máme příslib, že bude hrát, ale za půl roku může utéct hodně vody," řekl Navrátil, který tým dosud vedl ve třech barážích a má v nich stoprocentně úspěšnou bilanci.

Navrátila o víkendu asi nejmileji překvapil dvacetiletý Adam Pavlásek, který nečekaně nastoupil právě místo Rosola do sobotní čtyřhry s Jiřím Veselým a dobrým výkonem přispěl k vítězství.

„Jirka i Adam ukázali, že perspektiva našeho tenisu tam je. Doufám, že se toho chytí a potvrdí to na turnajích. Jirka má na to, aby se posunul někam ke třicítce, Adam ke stovce. Kdyby se tam dostali, tak by ta budoucnost zase tak černá nebyla," řekl Navrátil.

Chybí mu však další hráči, kteří by se drali na místa po Berdychovi a Štěpánkovi.

„Kdyby nebyli tihle dva, tak budeme hrát s tím, co teď máme. Byl bych rád, kdyby byli za nima ještě další dva mladí, ale tam je zatím díra. Situace do budoucna růžová není. Mertl má třiatřicet, Hernych šestatřicet, Čermák osmatřicet. Chtělo by to alespoň ještě jednoho mladého, aby se dalo na čem stavět. Teď je pro mě nejdůležitější, aby se vrátili do týmu Berdych se Štěpánkem," dodal Navrátil.

Rosol se nevymlouval

Rosol chtěl odčinit páteční nezdar a hrál s Tomicem vyrovnanou partii. Měl blíž k zisku prvního setu, jenomže za stavu 2:2 nevyužil vedení 40:0 k brejku. Úvodní sadu s trpělivě hrajícím Australanem ztratil v tie-breaku.

Ve druhém setu Rosol jako první prohrál své podání na 1:3, ale vzápětí získal brejk zpět. Následně si nechal ošetřit nohu. Hrál dál bez omezení a v šesté hře dvojchybou znovu věnoval Tomicovi servis a o podání přišel ještě na konci sady.

Oba hráči ve třetím setu dominovali na podání a diváci neviděli ani jeden brejkbol. Rosol věděl, že musí zkrácenou hru vyhrát, proto se snažil udržet nervy na uzdě, příliš nespěchat, ale koncovku nezvládl. Za stavu 5:4 v tie-breaku šel dvakrát podávat, ale obě výměny ztratil a hned při prvním mečbolu Tomic zápas razantně ukončil.

"Nemůžu se na nic vymlouvat, Tomic mě přehrál. Hrál dobrý tenis a byl trpělivější. Dal jsem tam všechno, snad to příště bude pro nás lepší," řekl Rosol, který v této sezoně na turnajích vyhrál pouze jeden z šesti zápasů.

Sebevědomí

"Je to velká škoda, protože si myslím, že Lukáš měl na to, aby byl s Tomicem úspěšný. Dokáže zahrát kouli, ale pak udělá chybu. Není to o servisu, o podání, ale o sebevědomí, které na začátku sezony nemá nejvyšší," řekl Navrátil.

Proti Australanům, osmadvacetinásobným vítězům Davis Cupu, se tenistům nedaří. Prohráli s nimi posedmé z osmi soubojů. Jen v roce 1975 uspěl tehdejší československý výběr v semifinále v Praze na Štvanici.

Devátý hráč světa Berdych se s předstihem ze zápasu 1. kola omluvil, protože se soustředí na turnaje. Šestatřicetiletý Štěpánek sice do Ostravy dorazil, ale po zranění zad a nohy teprve začíná s tréninkem.

Strůjci předchozích úspěchů by podle předběžné dohody měli být v září k zápasu o udržení k dispozici.

Utkání 1. kola tenisového Davisova poháru v Ostravě (ČEZ Aréna, tvrdý povrch):

Česká republika - Austrálie 2:3
Rosol - Tomic 6:7 (4:7), 3:6, 6:7 (5:7), Mertl - Groth 6:3, 6:2.

Další zápasy:
Astana: Kazachstán - Itálie 3:2
Kukuškin - Seppi 7:6 (10:8), 6:0, 6:4, Nědovjesov - Fognini 7:6 (7:5), 3:6, 4:6, 6:3, 7:5.

Glasgow: Británie - USA 3:1 po třetí dvouhře
Murray - Isner 7:6 (7:4), 6:3, 7:6 (7:4).

Kraljevo: Srbsko - Chorvatsko 5:0
Krajinovič - Škugor 6:4, 6:2, Troicki - Delič 6:4, 6:3.

Frankfurt: Německo - Francie 2:3
Kohlschreiber - Simon 7:6 (7:5), 6:4, Struff - Mahut 7:6 (8:6), 6:3.

Vancouver: Kanada - Japonsko 2:1 po čtyřhře
Nestor, Pospisil - Soeda, Učijama 7:5, 2:6, 6:3, 3:6, 6:3.