„Vůbec jsme to nečekali, titul byl spíš jen sen," usmíval se rodák z Českých Budějovic. Jeho o devět měsíců mladší partnerka má zase domácí zázemí v Lysé nad Labem.

Kde začali bruslit společně? V Praze, kam oba odešli za studiem i pokračováním svých sólových kariér na ledě. „Oba jsme trénovali u paní Evy Horklové a ta nás asi před pěti lety dala dohromady," prozradila Anna. „Myslela si, že bych se pro kategorii sportovních dvojic hodil stejně jako můj starší bratr Petr, tak mi začala hledat partnerku a nakonec vybrala Aničku," vysvětlil Martin, jak vznikla nejlepší juniorská sportovní dvojice na světě.

Zároveň při tom oba jezdili i sólové kategorie. Ještě na mistrovství republiky v Třinci 2015 obsadila Dušková v kategorii žen třetí místo za Eliškou Březinovou a Michaelou Lucií Hanzlíkovou, Bidař byl v soutěži mužů čtvrtý. Pak se poprvé začali naplno věnovat sportovním dvojicím.

Výsledky přišly rychle, stříbrné medaile z finále Grand Prix juniorů v Barceloně i ze zimních olympijských her mládeže v Lillehammeru korunovalo v závěru sezony debrecínské zlato. Jsou jediní čeští krasobruslaři, kteří mají titul z mistrovství světa juniorů. „Oslavili jsme to potom tak, že jsme normálně chodili do školy, měli jsme tam co dohánět," přiznala 158 centimetrů vysoká gymnazistka Anička. O jednadvacet centimetrů vyšší Martin je studentem zdravotního lycea.

Už v létě oba věděli, že chtějí zdolat další sportovní metu a v kategorii dospělých se utkávat se staršími i zkušenějšími soupeři. „Čím déle budeme závodit se seniory, tím lépe si zvykneme na podmínky," shodli se talentovaní krasobruslaři a vyrazili na soustředění do Kanady za trenéry Richardem Gauthierem a Brunem Marcottem, se kterými spolupracují od osmého místa na MSJ 2015.

„Začínáme vlastně znovu. Musíme pořádně trénovat, abychom byli na závody připraveni," prozradil Martin, že pro tuto sezonu mají nový krátký program. O půl minuty prodloužili i volnou jízdu a přidali do ní obtížnější prvky.

V Ostravě se představili koncem srpna na prověrkách české reprezentace, v září na stejném ledě byli nejlepší v závodě Grand Prix juniorů, v Drážďanech skončili druzí, stejně jako v prosincovém finále seriálu v Marseille. A v říjnu vyhráli svůj první seniorský závod v Nice.

Teď se Dušková s Bidařem do Ostravar Arény vrátí potřetí a věří, že svou premiéru na mistrovství Evropy zvládnou. „Budeme dělat všechno pro to, abychom byli co nejlepší a splnili očekávání. Ale protože to bude vlastně naše první sezona v seniorské kategorii, neděláme si žádné ambice na nějaké vysoké umístění, má úplně jinou úroveň než juniorská," konstatovala Anička.

Krátký program devatenácti sportovních dvojic je na programu šampionátu hned ve středu 25. ledna od 18.45 hodin a volné jízdy o den později od 19 hodin.