V mezinárodní Interlize po středeční porážce na pražské Slavii (24:30) už na medaili házenkářky DHC Sokol Poruba nedosáhnou. O to větší důležitost pro ostravský klub má nadcházející osmifinálový souboj v Challenge Cupu s kosovským týmem KHF Shqiponja.

První utkání se odehraje v Ostravě v sobotu od 18 hodin, odveta je pak na programu za týden v kosovské Gjakově.

„Všichni jsme čekali, že do pohárového souboje půjdeme v trošku lepším rozpoložení, ale středeční herní výpadek v Praze je pro mě neomluvitelný. Holky mají nyní v pohárovém utkání ideální šanci se rehabilitovat. Náš cíl je jasný: postup do čtvrtfinále," uvedl kouč Poruby Peter Olšavský.

Výkon na palubovce pražské Slavie vás hodně mrzel…

Budu se opakovat, ale mi nešlo ani tak o výsledek, ale způsob, jak jsme prohráli. Tomu utkání jsme přitom dávali velkou váhu, protože se v něm prakticky rozhodovalo o možném zisku medaile z dlouhodobé soutěže. My jsme k tomu ale podle toho rozhodně nepřistoupili, což je pro mě nepřípustné. Naší hře chyběla agresivita i potřebné nasazení, což jsou věci, nad kterými se musí holky doopravdy vážně zamyslet.

Vaše hodnocení po zápase bylo hodně kritické. Situace si to ale podle všeho vyžadovala.

DHC Sokol Poruba si v posledních letech vybudoval na československé házenkářské scéně určité postavení a prostě si podobné výkyvy nesmí tým dovolit.

Jak těžké bude tým dostat zpátky do herní pohody, když ho už v sobotu čeká důležitý pohárový zápas?

Hlavní je to, aby holky začaly samy u sebe. Sobotní zápas bude hlavně o nás a naší koncentraci. Spoléhám na to, že máme tak silný a zkušený celek, který si uvědomí vážnost situace a středeční herní výpadek napraví.

Co víte o soupeři?

Informací máme vcelku dost, tedy více než v předešlém souboji s gruzínským celkem HC Mamuli. I když KHF Shqiponja nepatří k evropské špičce, tak nás nečeká snadný zápas. A to hlavně proto, že pohárové duely mají svá specifika a rozhodovat může každý vstřelený gól. Bude to zápas o nás a našem přístupu. Pokud ho zvládneme, tak uspějeme.

Co od zápasu očekáváte?

Dá se očekávat, že Shqiponja bude chtít dát v Ostravě, co nejvíce branek. Mají běhavé družstvo, které bude chtít využít každou možnost k rychlému protiútoku. Proto budou muset být holky maximálně důsledné, a to včetně návratů do obrany. Z holek jsem ale už na čtvrtečním tréninku cítit odhodlání se o postup porvat. Věřím, že náš výkon půjde zase nahoru a vrátíme se do herní pohody z konce kalendářního roku.

S jakým výsledkem byste byl v sobotu večer spokojený?

Samozřejmě s přesvědčivým vítězstvím, protože nás za týden v Kosově nečeká snadný duel. Tam to bude zase úplně o něčem jiném, protože všichni známe kosovské horkokrevné fanoušky. Proto je důležité si doma vydobýt potřebný náskok, abychom mohli hrát ve větším klidu. Věřím, že výhodu domácího prostředí v sobotu zúročíme!