Zeptejte se kapitánky házenkářek Poruby Leony Švirákové, která od podzimu pracuje v luxusním butiku SLuxury Store v centru Ostravy. „Beru to spíše jako takovou stálou brigádu, která mě hodně baví," říká Leona Šviráková, která do outletové prodejny a zároveň luxusního bazaru za bývalou kavárnou Elektra dochází vždy mezi dopoledním a odpoledním tréninkem. „Už loni jsem o nějaké brigádě hodně přemýšlela, protože jsem měla mezi tréninky vcelku hodně volného času. Nakonec jsem od klubu dostala tuto nabídku, která mě hned oslovila," pokračovala Šviráková.

Nejen ženské, ale také mužské házenkářské kluby u nás už řadu let fungují na poloprofesionální bázi. A DHC Sokol Poruba, která pravidelně na české scéně sbírá medaile, není výjimkou. „V Porubě ale trénujeme přes týden skoro vždy dvoufázově, což třeba ve Zlíně, kde jsem vyrostla, běžné není. Tam se trénuje jen večer, protože řada holek chodí normálně do práce. V Porubě máme mladý celek, kde většina holek studuje. Vím, že podobnou brigádu jako já má ještě Alžbeta Rechtorisová," prozradila Šviráková.

Kromě klasického prodeje v butiku vypomáhá také se správou e-shopu nebo facebookového profilu obchodu. „Práce to je fakt hodně pestrá, baví mě to. K módě jsem měla, ostatně jako každá holka, odmala hodně blízko," směje se Šviráková, která se v módním světě luxusních značek rychle zorientovala. „To nebyl problém. Věci od značek jako Victoria's Secret, Diesel, Armani nebo Michael Kors se mi vždycky líbily," přiznala Šviráková, za kterou do obchodu čas od času chodí i spoluhráčky. „Buď přijdou pokecat, nebo se podívat. A řada z nich už u nás i nakupovala," říká hrdě Šviráková.

Odmítla, že by v kabině Poruby díky své práci udávala módní trendy. „O módě se s holkami samozřejmě občas bavíme, ale každý má jiný vkus, každému se líbí něco jiného. Když chce někdo znát můj názor, tak ho řeknu, ale to je tak vše."

Sama se musí v polovině měsíce, kdy jí na účet přijde výplata, hodně držet, aby ji celou v butiku neutratila. „Někdy to je fakt problém. Ale spíše to teď dělám tak, že jednou za pár měsíců vyberu jednu věc, kterou si pak koupím. Přece jen musím udělat našemu butiku v kabině trošku reklamu," zakončila s úsměvem Šviráková. (au)