Celé odpoledne strávil v areálu v Komenského sadech, kde s tenisem začínal. V podvečer podpořil své oblíbené Vítkovice v extraligovém duelu proti Karlovým Varům. „Do Ostravy jsem se po těch letech strašně těšil. Navíc i na tenis, vždyť jsem tady nehrál třicet let,“ řekl Lendl.

Jak se změnila Ostrava za těch dvanáct let?

Hodně se toho vybudovalo. Když jsem ale přijížděli po dálnici, tak jsem nepoznával vůbec nic. Okolo tenisu už to bylo lepší.

Byl jste se podívat ve svém mateřském klubu NH Ostrava. Poznával jste místa, kde jste s tenisem začínal?

Něco ano, něco ne. Hlavní budova už tam není, zato šest kurtů naopak ano. Jsou jen trošku jinak poskládané a upravené. I po těch letech jsem to tam poznával. Bylo to příjemné.

S kým jste se tam setkal a popovídal si?

Potkal jsem se tam s řadou spoluhráčů. Vzpomínal jsem, že těm starším jsem tehdy dokonce sbíral míče. Byli tam kamarádi jak ze žáků, tak dorostu. Hodně jsme se nasmáli, bylo to příjemné setkání.

A co váš oblíbený centr kurt?

Ten už tam nebyl při mojí poslední návštěvě. Hodně pro mě znamenal. Trochu mě to mrzí, ale rozumím tomu. Bylo třeba postavit halu.

Poznával jste při procházce Ostravou nějaká konkrétní místa?

Bylo zajímavé, že jsme si vzpomněl na budovu, kde jsem chodil do školky. Když jsme projížděli kolem, tak jsem hlásil, že tam kdysi byla. A ona tam je i teď. Taková náhoda.

Hlavní důvod, proč jste přicestoval do Ostravy, je páteční exhibice se Švédem Borgem, která se bude hrát na dva vítězné sety. Jste na to utkání připraven?

Nachystaný jsem už dlouho. Délka zápasu není žádný problém. Už jsem hrál třikrát, čtyřikrát týdně, dokonce několikrát po sobě, abych si zvykl.

Po návratu k tenisu jste nevyhrál zatím ještě ani jeden zápas…

Ani jsem nečekal, že by mi měly vyjít. Je něco jiného trénovat a hrát zápasy. Já se na výsledky neupínám. Když se vyhraje, je to skvělé. Když se to nepovede, ale hraje se dobře a je zábava, je to taky fajn.

Že vy si schováváte první vítězství na pátek?

(Smích). Bylo by to skvělé.

Bude stát ten zápas za to? Na co se mají diváci těšit?

Já jsem s Borgem skoro nehrál, dlouho ho neviděl. On totiž končil kariéru a já teprve začínal. Myslím ale, že i kdyby hrál sám Borg, tak by měli lidi přijít. Jedenáct grandslamových titulů, k tomu není třeba více dodávat.

Dovedete si představit, že by se za vaši aktivní kariéry uskutečnil zápas Lendl versus Borg v Ostravě?

To si představit nedovedu. Asi by to nešlo. Vždyť by nebylo kde hrát. Na ten kurt by se lidi nevešli, ten by se rozpadl.

Byl jste se podívat na extraligový zápas vašich oblíbených Vítkovic s Karlovými Vary. Jaké z toho máte pocity?

Byl jsem překvapen hlavně halou. Čekal jsem, že ČEZ Aréna bude hezká, ale předčilo to moje očekávání. Užil jsem si to.

K hokeji máte blízko. V 80. letech jste byl menšinovým vlastníkem klubu NHL Hartford Whalers. Spíše sledujete zámořskou ligu. Utkvěla vám třeba v paměti nějaká zajímavá vzpomínka na českou extraligu?

Jeden zápas mi v paměti zůstal. Vítkovice tehdy prohrály v play off s Jihlavou na starém zimáku 0:10. Před šatnami se nashromáždili fanoušci a skandovali „výborně“. To se mi moc nelíbilo. Hrálo se ale na čtyři zápasy a v příštím domácím utkání po výhře Vítkovic se skandovalo to samé.