Pouhé dva roky chybí, aby se Ostravský koník dožil celého čtvrtstoletí života. A nutno říct, že za tu dobu pořádně vyrostl, což potvrzuje také ředitel festivalu Marek Jelínek. Když před deseti lety se svým týmem organizaci přebíral, šlo jen o malý lokální podnik, kterého se účastnili jen opravdoví nadšenci. Dnes se svaz nebojí festival využít jako oficiální republikový šampionát či turnaje FIDE Tour.

„Je škoda, že kvůli mistrovství Evropy nám tentokrát užší špička chybí, ale přijelo dalších šestnáct velmistrů. Nicméně rozhodující pro mě je, že je zde 340 šachistů. Je to odměna za to, co tady děláme," popisuje Jelínek s tím, že jen z Polska přijelo třicet hráčů.

Po turnaji v Pardubicích patří Ostravskému koníkovi u nás druhé místo. „Pardubice jsou největší v Evropě. Jsou o prázdninách, dva tisíce hráčů, trvají 14 dní a podílí se na tom dvacet lidí, kteří celý rok nic jiného nedělají. My to organizujeme při práci, jsme amatéři, nelze se s nimi srovnávat," vysvětluje Marek Jelínek.

I přesto je ale Ostravský koník zajímavý. Propagační akce, simultánky, hra naslepo, komentování živých partií… „To se jinde nedělá. Všude přijdete, zahrajete šachy a tím to končí," říká Marek Jelínek a pokračuje. „Vytvořili jsme ceny pro slabší účastníky, i amatér může vyhrát 10 tisíc korun. A loni jsme vymysleli Rapid Tour. Letos jsme organizovali osm turnajů s účastí 930 šachistů. To je neuvěřitelné číslo," líčí Jelínek, který turnaji šéfuje deset let.

A jak se k tomu dostal? „Měl jsem nápady, ale pán organizující koníka přede mnou mi řekl: „Udělej si to sám." Nechtěl to realizovat. Převzali jsme to a myslím, že i pozvedli," srovnává.

Jelínek věří, že šachově silný region, ve kterém figurují čtyři extraligové kluby, se projeví ještě více. „Obecná veřejnost k nám asi nezavítá, ale šachovou oslovujeme. Spousta lidí nemá čas hrát devět dní, tak jsme rádi za malé turnaje. Právě na Rapid Tour se lidé chodí dívat a mnohdy i ti, kteří by se jinak k šachu nikdy nevrátili. S vidinou, že se jednou zúčastní festivalu," zakončuje.