„Tady vidíte mou akreditaci, bez ní bych se do Ostravar Arény nedostal," ukazoval kartičku se svou fotografií, visící mu na hrudi.

„Musí ji mít i závodníci, neexistuje výjimka. Občas se stane, že ji někdo zapomene v hotelu a pak pro ni musí zpátky. Výhoda je, že do Clarionu to máme pět minut pěšky, v jiných halách jsou to i dvě hodiny jízdy," zahájil komentovanou prohlídku před vchodem, určeným pro krasobruslaře.

„Tudy byste došli na místo, kde se závodníci můžou najíst, ale zajímá to spíš jejich trenéry," poznamenal poslední český mistr Evropy. O body už nebojuje, přesto i on bude nervózní, v soutěži mužů startuje jeho sedmnáctiletý svěřenec Jiří Bělohradský.

Mohlo by vás zajímat: Ostravský led jako první otestují Verner s Bělohradským

Do Ostravy spolu přijeli v sobotu. „Teď je pod dohledem trenérky Vlasty Kopřivové, já se k nim připojím odpoledne," chystal se třicetiletý kouč na led.

V pánské šatně

„A tady jsme v pánské šatně," otevřel další dveře. „Sem trenéři nesmí, přístup mají jen sportovci, ambasadoři a tým zdravotníků," prozradil Verner. „Mohlo by se zdát, že je strohá, ale pro nás je ideální. Máme tady i velké zrcadlo, to hokejisté nemají."

Kde se brousí brusle? V jedné z nejmenších místností. „Skoro se není na koho obrátit, ale my máme profesionální pomoc. Do takových rukou se dá svěřit nůž i před startem, jinde bych si to nedovolil," představil Miroslava Blažka, který figuruje při všech závodech v Ostravě. O kousek dál vám zase opraví kostým. „Trhají se hlavně v tréninku," prozradil účastník olympijských her v Turíně, Vancouveru a Soči.

Přečtěte si také: Do Ostravy přijedou mistři světa Fernández i Kostner

Další zastávka byla u ledové plochy. „Odtud vyrážíme, druhé dveře v mantinelu vedou ven. Naproti sedí deset rozhodčích, tři techničtí delegáti a kolem vyprodaná Ostravar Aréna, která bude krasobruslaře burcovat k nejlepším výkonům," rozhlížel se Verner a uhýbal při tom skupince policejních pyrotechniků, kteří v hale právě prováděli kontrolu.

Úsměv? Bez záruky!

„Závodníci mají někdy pocit, že když se usmívají na rozhodčí, dostanou víc bodů, ale to nemá vliv," zapojila se do hovoru Věra Tauchmanová, předsedkyně Českého krasobruslařského svazu.

„Tak přesně to jsem dělal. Usmíval jsem se na ně už od začátku šestiminutové rozjížďky a teď jsem se po dvaceti pěti letech sportování dozvěděl, že to bylo úplně k ničemu. Škoda…," smál se zlatý medailista ze Záhřebu 2008.

Usmívat se bude i v Ostravar Aréně. „Malinko mě trápí staré zranění kolene, ale ujít bych si to nenechal. Nebudu bruslit ve velkých výkonech typu čtverných skoků, ale na ledě se projedu." odtajnil své vystoupení na slavnostním zahájení i v galaexhibici.

„Ostravar Aréna vypadá skvostně. Bude vyprodaná a ze své zkušenosti vím, že diváci jsou tady slyšet. Obrovskou výhodou je atletická hala s oválem a rozcvičovnou s vysokým stropem. O tom se na jiných šampionátech ani nezdá," představil Verner další důležité místo pro krasobruslaře v zákulisí s tím, že mistrovství Evropy je v Ostravě připravené na výbornou.

Mohlo by vás zajímat: Skoky v provedení mista Evropy Tomáše Vernera

přílohaZdroj: Deník