A už dnes v předprogramu se i proto mohou v kladivech a disku dít velké věci.

Podle posledních jmen ve startovce se zdá, že na Tretře se uskuteční bez velkého přehánění malé mistrovství světa. Třeba hod diskem s dvěma skvělými letošními závodníky Malachowským a Hartingem. Neuvažovali jste v tomto případě o přesunutí diskařského závodu do hlavního programu na čtvrtek?

Tohle je vždy složitá otázka, kam kterou disciplínu zařadit. Ale v případě disku by se nám to všechno přece jen dost zkomplikovalo ať už s klecí nebo kruhem samotným. Takže kdyby už jsme chtěli disk mužů přesunout na čtvrtek, stejně by musel proběhnout v předprogramu. I proto se nám zdá, že je efektivnější tohle zvládnout o den dřív i s oběma kladivy. Navíc se myslím, že na té rozcvičovací louce jsou lepší podmínky na kvalitní výkon. Třeba i co se větru týká.

A museli jste pro letošek, kdy tedy ve středu proběhne kromě kladiva žen i mužů na rozcvičovací ploše i disk, nějak výrazně řešit úpravu vrhačského sektoru?

Tak za prvé, všechno je podle pravidel. Ale je potřeba si uvědomit, že Malachowského výkon z Hengela, který je neskutečně úžasný, se zrodil ve velkém větrném poryvu. A svým způsobem měl štěstí, že to trefil. Tím ale nesnižuju jeho výkon, takové podmínky k tomu zkrátka patří. Takže uvidíme, jaké to bude teď v Ostravě. Ovšem co je pro náš mítink nejdůležitější, že půjde o souboj dvou špičkových diskařů a Harting mu určitě porážku bude chtít vrátit. Ale kdoví, zda nakonec pořadím na prvních příčkách nezamíchají i další skvělí závodníci.

Když bychom se vrátili v čase o kousek zpátky, nebyl okamžik, kdy byste zapochybovali o včasnosti dokončení realizace první etapy rekonstrukce stadionu?

Samozřejmě že jsme se tím velmi vážně zabývali, a vím, že lidé to tady pečlivě sledovali. A klidně už teď řeknu, že byly chvilky, které až tak povzbudivé nebyly. A to ať už kvůli počasí nebo i kvůli něčemu jinému. Ale nakonec se to zvládlo, a pevně věřím, že ve čtvrtek už všechno klapne. Že stadion bude splňovat ty nejnáročnější mezinárodní atletické parametry. Závěr už byl ale jen o detailech, i když taky hodně důležitých. Třeba dostavění mobilních tribun, rozmístění sektorů, instalace nových velkých videotabulí v HD kvalitě… Hodně se pracovalo taky na ozvučení, no, zkrátka ani v posledním měsíci se tady v Ostravě nikdo při přípravě nenudil.

Takže stadion je nachystán?

No, jak se to vezme. Vždyť tady v Ostravě je to v polovině. Stadion má za sebou první etapu a rok 2013 se do jisté míry bere jako provizorium. Ale to neznamená, že to je v improvizovaných podmínkách, jen zkrátka něco ještě pro další rok zůstává otevřené. Ale jinak je stadion připraven a věříme, že na něm bude znovu panovat fantastická atmosféra.

K TÉMATU

Hvězda Zlaté Tretry 2013 dorazila do Ostravy v úterý

Asafa Powell v Ostravě 2013

Třicetiletý jamajský sprinter Asafa Powell, který před třemi lety na městském stadionu ve Vítkovicích zaběhl neoficiální světový rekord v běhu na 100 yardů (9,07), je v Ostravě. A po odřeknutí startu krajana Usaina Bolta se stal největší hvězdou letošní Zlaté tretry. Ovšem na rozdíl od původních předpokladů nepoběží štafetu, ale zaklekne do bloků na startu nejkratšího sprintu na 100 metrů.