Do kabiny jste přinesla druhý bod, po sobotě vedete 2:0 na zápasy. To vás jistě těší, navíc po té dlouhé pauze…
Každá výhra se počítá, ve Fed Cupu je to ještě speciálnější. Po té době, co jsem nehrála, to nebyl jednoduchý návrat. Myslím, že jsem to ale docela zvládla. A to jak boj se soupeřkou, tak s vlastními nervy. Ono hrát před domácím publikem, kdy jste pod určitým tlakem, není snadné.

Nabudil vás obrat Lucie Šafářové, která v úvodní dvouhře odvrátila pět mečbolů a ještě zvítězila?
Neřekla bych, že nabudilo, ale samozřejmě je vždycky lepší, když jdete na kurt za stavu 1:0. Měla jsem radost, že to Lucka dotáhla, vybojovala. Abych se přiznala, ani jsem se na to v šatně nemohla dívat, vždycky jsem jen počkala na změnu skóre.

Poslední ostrý zápas jste odehrála na konci února v Dauhá. Jak jste se vlastně po sedmitýdenní pauze na kurtu cítila?
Přišlo mi, že mám místo svalů dřeva. Hlavně na začátku mi nohy nechodily, celkově jsem byla nějaká stažená. To ale pramenilo z té mé nervozity, protože třeba s rukou nebyl žádný problém. Pomohlo mi, že jsem hned v prvním gemu odvrátila brejkbol, a pak sama její servis získala.

Člověk může třeba měsíc v kuse trénovat, zápas je ale zápas. Souhlasíte?
Je to tak. Body v tréninku jsou něco jiného než v zápase. Když se po takové pauze vracíte a jen trénujete, jste uvolněnější, tolik se nestresujete. Při zápase je to ale jinak, navíc když jde o Fed Cup, který je ještě o něco náročnější než normální turnaje.

Jak vnímáte tuto fedcupovou výhru v kontextu celé sezony?
Zápasy po pauze neberu extrémně směrodatně, je to vždycky hodně těžké. Snadno se řekne, že si na sebe nechci vyvíjet s výsledky velký tlak. Ten tam ale je, s tím se nedá nic udělat. Je dobré, že to začalo takhle, kapitán mi dal důvěru, a já ho nezklamala. Hrajeme o finále, chceme v něm s holkami zase být. To je nejdůležitější.

Petra Kvitová a kapitán Petr Pála během semifinále Fed Cupu proti Francii.Kapitán Pála: Zhluboka jsem si oddechlVe chvíli, kdy musela česká tenistka Lucie Šafářová odvracet v prvním sobotním utkání semifinále Fed Cupu s francouzskou jedničkou Caroline Garciaovou mečboly, byl kapitán Petr Pála zralý na infarkt. Jeho svěřenkyně nakonec utkání otočila, následně přidala druhý bod v souboji s Kristinou Mladenovicovou domácí jednička Petra Kvitová a český výběr tak vede po sobotě v Ostravě 2:0. 

„Zhluboka jsem si oddechl, byl to hodně těžký den," přiznal Pála. „Péti (Kvitové), od které i po té delší pauze čekal každý vítězství, hodně pomohl první bod od Lucky (Šafářové). Té se podařilo otočit zápas z pěti mečbolů. Bylo perfektní, že i když se její zápas nevyvíjel dobře, stále věřila ve vítězství a vydržela bojovat," pochvaloval si Pála.

„Caroline (Garciaová) byla dlouho lepší hráčkou. A to až do tiebreaku druhého setu, tam to na ní po těch neproměněných mečbolech, které odehrála Lucka výborně, trochu přišlo. Od třetího setu začala Lucka diktovat tempo. Bylo dobře, že jí hned vzala podání a vedla 3:0. Pokud by to bylo 1:1, 2:2, rozhodovalo by se nejspíš až v koncovce," podotkl Pála.

Toho těší, že je tým blízko postupu do finále, na druhé straně si uvědomuje, že Francouzky neřekly poslední slovo. Také v prvním kole na antuce v Itálii prohrávaly po prvním dni 0:2 a zápas ještě dokázaly otočit.

„Holky dobře vědí, že i když vedeme 2:0, což je velká výhoda, není konec. Soupeřky jsou silné, musíme si dávat pozor," dodal Petr Pála.