Lepší pozvánka snad ani z ukrajinského Doněcku do Ostravy doletět nemohla. Francouzský tyčkař Renaud Lavillenie, který poslední dva závody na Zlaté tretře Ostrava zcela jednoznačně ovládl, a který přislíbil i účast v letošním 53. pokračování, překonal halový světový rekord.

Sergeje Bubku, dlouholetého vládce světových tyčkařských tabulek, vymazal z čela halových světových tabulek. V ukrajinském Doněcku v sobotu skočil 616 centimetrů a stanovil nový absolutní výkon v této nesmírně náročné technické disciplíně. Sovětský a později ukrajinský atlet totiž v hale skočil 615 centimetrů a pod širým nebem ještě o centimetr méně.

Lavillenie připravil Bubku o rekord symbolicky na mítinku Tyčkařské hvězdy, který Bubka v roce 1990 založil a právě na něm 21. února 1993 dosud platný nejlepší výkon halové historie skočil. Rekordní skok předvedl na první pokus. „Je to neuvěřitelné! Myslím, že mi ještě nějaký čas potrvá, než se vrátím na zem," uvedl sedmadvacetiletý Francouz v televizním rozhovoru. „Překonat tenhle mytický světový rekord hned napoprvé a bez dotyku laťky, k tomu není co říct. Takovou chvíli si člověk může jen vychutnat," radoval se Lavillenie.

V soutěži, kterou vyhrál počtvrté za sebou, měl namále na výšce 601 cm, již zdolal až napotřetí. Bubka sledoval jeho výkon z hlediště a byl mezi prvními, kdo mu blahopřál. „Je to historická chvíle a mám velkou radost, že to Renaud dokázal tady v Doněcku, mém městě. Je to fantazie," uvedl padesátiletý Ukrajinec.

Vpředvečer mítinku se prý s Lavilleniem bavili o tom, že by rekord mohl padnout. „Nejsem nijak zklamaný, už jsem na to myslel dříve a včera jsme o tom mluvili s Renaudem. Bylo by skvělé, kdyby dokázal pokračovat a převzít ode mě ten štafetový kolík," řekl Bubka, který vylepšil světový rekord celkem pětatřicetkrát.

Olympijský vítěz Lavillenie vylepšil hned o osm centimetrů své osobní maximum z nedávného mítinku v Bydhošti, kde se posunul na druhé místo historických tabulek. V této sezoně překonal šestimetrovou hranici i předtím v Rouenu, kde skočil 604 cm.

Jeho zásluhou padl třetí nejstarší světový mužský rekord v hale. Déle než Bubka historickým tabulkám vládnou v mistrovských disciplínách jen Američané Carl Lewis v dálce (879 cm z roku 1984) a Randy Barnes ve vrhu koulí (22,66 m z roku 1989).

A Lavillennie myslel v Doněcku ještě výš.

Po překonání světového rekordu si nechal laťku položit do výšky 621 centimetrů, jenže tento skok mu nevyšel a dopadl na rozběžiště, přičemž si poranil nohu. Soutěž poté ukončil.

Podle francouzské televizní stanice BFM TV vyhledal ošetření v nemocnici v Doněcku, při chůzi si musel pomáhat berlemi. Kvůli zranění prý Lavillenie nebude moci obhajovat titul na halovém mistrovství světa v Sopotech, které se uskuteční 7. až 9. března.

Do červnového startu na ostravském městském stadionu v rámci dalšího dílu veleúspěšného a velkými jmény nabitého mítinku Zlatá tretra by ale měl být fit.