„Byla to výjimečná událost. Na premiéru přiletěli i jeho rodiče, přátele a velké celebrity jako Boris Becker, známý doktor Müller-Wohlfahrt, ale třeba i herečka Salma Hayek či mnozí fotbalisté, protože všichni víme o Boltově vztahu k tomuto sportu," řekl Alfonz Juck na úvod povídání nejen o Zlaté tretře Ostrava.

Jak na vás film o vašem dobrém známém zapůsobil?

I když ho nějakou dobu už znám, určitě i mi odkryl některé věci, o kterých jsme třeba doposud nevěděli. Třeba jeho zklamání, když tento rok nemohl běžet kvůli zranění zadního stehenního svalu finále jamajské olympijské kvalifikace. Ve filmu jsou i výpovědi rodičů o tom, jaký byl v době, kdy dospíval. A on sám na oplátku prozradil, jaké vlastnosti zdědil po rodičích. Jako příklad se dá uvést to, že tu uvolněnost zdědil spíš po mamince, která tak moc život neprožívá, zatímco jeho otec bývá třeba při jeho startech často velmi nervózní.

A bylo tam něco úplně nového i pro vás samotného?

Hodně mě zaujala pasáž, ve které je vidět, jak on sám prožívá chvíle, kdy o něm hovoří jeho soupeři. Třeba když Gatlin zpochybňoval jeho vůdčí postavení, řekl na to, že to pro něho byla velká motivace, aby mu dokázal, kdo je ve sprintu nejrychlejší. A taky mě zaujal konec filmu, který je takovým bonusem. A v něm Bolt odpověděl na několik zásadních otázek, po nichž jsem dostal pocit, že on už snad atletickou kariéru uzavřel. Ale on to nakonec vysvětlí tak, že by ještě rád pokračoval. A nám tak nezbývá než věřit, že najde ještě dostatek motivace, vnitřní síly a také zdraví, o čemž mi dokonce vykládal už zmiňovaný doktor Müller-Wohlfahrt. Podle něj je to pro Bolta prvořadá záležitost.

Působil na vás celkově ten film jako reálný obraz Boltovy osobnosti?

Jistě, do určité míry to bylo i o tom, že někteří mu říkali, že ta či ona osobnost už má film, kdežto ty nemáš nic. I proto je tam neoddiskutovatelný moment sebeprezentace. Na druhé straně ho opravdu ukázal trošku i tak, že když byl mladý a nerozumný, chtěl chodit na party a chtěl jíst méně zdravou stravu. Ale jednoznačně ten film nastínil jeho vnitřní boj hlavně po mistrovství světa v Pekingu, kdy už věděl, že má jistá zdravotní omezení, přesto chtěl ještě zvládnout i olympiádu v Riu.

VSTUPENKY NA TRETRU JSOU V PRODEJIOd začátku prosince je možné zajistit si vstupenky na 56. ročník nejvýznamnějšího českého atletického mítinku na území České republiky. Zlatá tretra Ostrava se sice uskuteční až 28. června, přesto se předprodej v síti Ticket Art rozběhl slušně. „Ceny se oproti poslednímu ročníku nijak nezvýšily, na hlavní tribunu jsou v rozmezí od 800 do 1500 korun, na zbylé tři tribuny za dvě či tři stovky," uvedl Oldřich Zvolánek, šéf oddílu SSK Vítkovice, který je spolupořadatelem Zlaté tretry.

Jestli bude platit to, co bylo už několikrát vyřčeno že Boltova sezona 2017 bude poslední , kdo podle vás převezme roli hlavní tváře atletiky?

Tohle je skutečně aktuální otázka, dokonce ji řeší i čelní představitelé světové atletiky. Takže logicky v první řadě se snaží Bolta u atletiky i oni sami udržet, Třeba v ambasadorské roli. A mimochodem v téhle rovině se určitě musíme snažit popracovat na tom, aby právě Usain Bolt byl ambasadorem Kontinentálního poháru, který jak určitě všichni dobře vědí, bude v roce 2018 v Ostravě. Ale to je hodně předčasné.

A kdo by tedy mohl být nový Bolt?

To je téměř nezodpověditelná otázka. Tím, co dokázal, jaké časy zaběhl, jak se choval vůči fanouškům, jak překonával do jisté míry letargický postoj vůči atletice a jak si ji celkově užíval, se v podstatě dá jen těžko odhadnout, kdo zaujme jeho místo. Může to být van Niekerk, který hodně nečekaně posunul hranici světového rekordu v běhu na 400 metrů? Může to být katarský výškař Barshim, trojskokan Taylor, který by měl znovu přijet na Tretru? Nebo snad desetibojař Eaton, který dokonce možná už teď splňuje některé atributy jakési „boltovské" dominance? Či dokonce Boltova krajanka Elaine Thmpsonová, která v Riu vyhrála oba individuální sprinty? Uvidíme, sám si však myslím, že druhý Bolt nebude, ale současně věřím tomu, že se někdo vypracuje na podobnou pozici.

Sám Bolt přislíbil, že se do Ostravy ještě vrátí. Na kolik procent vy sám, člověk, který ho zná hodně dobře, věříte, že to bude v roce 2017 skutečně naposledy?

Jestli se nám podaří znovu dotáhnout start Usaina Bolta na Zlaté tretře, myslím si, že to bude na takových 99 procent naposledy. A momentálně je to v jednání jako každý rok, jsme v typickém bodu na konci každého kalendářního roku. Teď se uvidí, jak se rozběhne jeho příprava na další sezonu, jak na tom bude se zdravím. Ale věříme, že když bude všechno v pořádku, budeme ho zase moci v Ostravě na Zlaté tretře přivítat.

Termín Zlaté tretry Ostrava 2017 je stanoven na 28. června, což je hodně pozdní datum. Jak se ale vlastně ta jednání o přesunu na konec června vyvíjela?

Byl to celý komplex záležitostí, které jsme brali v potaz. A nebyla to jen atletická termínovka, byl to pohled i do kalendáře na jiné sporty na území České republiky. Nakonec jsme našli tento termín, což je před začátkem jakéhosi druhého kola velkých mítinků, které bývají na programu v červenci, a přitom po fázi národních šampionátů a kvalifikací na mistrovství světa, které se v příštím roce uskuteční v Londýně. Ta situace je však jiná než v olympijském roce, někteří špičkoví atleti mohou totiž pro start na MS využít volné karty na základě vítězství v Diamantové lize nebo na světovém šampionátu v Pekingu, takže se nemusejí účastnit národních kvalifikačních závodů a budou tak k dispozici třeba zrovna pro Zlatou tretru.

To je třeba případ trojskokana Christiana Taylora, oznámené první zahraniční hvězdy ostravského mítinku?

Ano a navíc v jeho případě hrají roli i pozitivní vzpomínky na ostravský stadion. Taylor totiž už v roce 2007 na dorosteneckém mistrovství světa právě na něm pod dohledem rodičů dosáhl na první velké medaile (byl třetí v dálce a vyhrál trojskok pozn. red.) a před rokem a půl skočil v dešti výborných 17,52 metru, což je rekord mítinku. A už tehdy mi říkal, že by se sem chtěl ještě vrátit, aby mohl třeba v lepších podmínkách předvést ještě lepší výkon.

A co je pro vás ještě lepší výkon?

Tajně všichni myslíme na osmnáct metrů, Vždyť právě na přelomu června a července jsou už atleti v sezoně v hodně dobré formě, což chceme i my pochopitelně využít.

Oznámené hvězdy Zlaté tretry Ostrava 2017 (28. června)

Christian Taylor (USA) – šestadvacetiletý úřadující dvojnásobný olympijský vítěz v trojskoku se do Ostravy vrátí už potřetí. Ještě jako mladíček o sobě dal poprvé vědět před necelými deseti lety, kdy na dorosteneckém mistrovství světa vyhrál soutěž trojskokanů a navíc v dálce doskočil k bronzové medaili v dálce. Jeho druhá zastávka v Ostravě byla v roce 2015, kdy na mítinku Zlatá tretra Ostrava i v dešti vyhrál soutěž trojskokanů výkonem 17,52 metru, což je stávající rekord mítinku.

Thomas Röhler (Německo) – teprve třiadvacetiletý německý oštěpař se na své první olympiádě v Riu hned dočkal zlaté medaile. V dramatickém finále se jako jediný závodník dostal přes devadesátimetrovou hranici (90,30). A stejně se mu vedlo i na poslední Zlaté tretře Ostrava, kde v šesté sérii poslal oštěp do vzdálenosti 87,37 metru a tímto výkonem za sebou nechal všechny soupeře.

Jiřina Ptáčníková (ČR) – dlouholetá česká jednička a národní rekordmanka ve skoku o tyči se dočkala na poslední Zlaté tretře Ostrava navzdory problémům se zadním stehenním svalem velkého vítězství. V den svých třicátin porazila výkonem 460 centimetrů všechny soupeřky.