Získal jste první zkušenosti v národním mužstvu. Jaké jsou?
Bylo to super, ale zároveň hodně náročné fyzicky i psychicky, bylo toho strašně moc. Byli jsme rozděleni na dva týmy a v tom druhém, dá se říci „béčkovém" (silnější „áčko" hrálo olympijskou kvalifikaci v Berlíně – pozn. red.), bylo málo střídajících hráčů, takže byli takzvaně utavení. To se zrovna na mně, který patřil k nejmladším, projevilo.

Čím?
Do míčů, které jsem měl uhrát, bych se rád navezl tvrději, ale podepsala se na mně únava.

V turnaji Evropské ligy v Jablonci jste do zápasu s Rakouskem zasáhl jako střídající hráč, ale v dalších dvou jste nastoupil v základní sestavě. Potěšilo vás, že proti Rumunsku jste pro tým uhrál tři a proti Turecku jedenáct bodů?
Bylo pro mě velké překvapení, když jsem se po zápase dozvěděl, že proti Turecku jsem byl třetím nejvíce bodujícím hráčem. V průběhu to ani tak nevypadalo, navíc jsme prohráli 1:3.

A váš největší zážitek z reprezentace?
Je super si zahrát vedle někoho, kdo hraje jednu z nejlepších volejbalových soutěží na světě, jako je univerzál Honza Štokr v italském Trentu nebo třeba David Konečný ve francouzském Tours. Je to zase něco úplně jiného, takoví hráči méně chybují, jsou vidět jejich zkušenosti.

Bude to pro vás motivace?
Hlavně se chci dostat do základní sestavy v domácím klubu. V Ostravě máme spoustu mladých smečařů a to je pro mě motivace. Takže se budu snažit dál, snad je překonám a budu hrát já. Třeba mě pak v létě znovu pozvou do reprezentace, budu se na to těšit. Sezona je ale dlouhá, snad nepřijde žádné vážnější zranění a dokončím ji v pořádku.

Jak moc těžké je probojovat se do základní šestky?
V některých zápasech střídající hráč těch šancí nedostane příliš moc, takže záleží na něm, jak je využije. Do prvního zápasu sezony s Ústím nad Labem, který Ostrava vyhrála 3:1, jste v sobotu na chvíli zasáhl ve druhém i čtvrtém setu a v útoku uhrál tři body. Dostal jsem šanci a myslím, že jsem ji využil. Hrálo se mi dobře, navíc jsem mezi fanoušky měl spoustu známých i rodinu, takže jsem spokojen.

Jaký je současný tým Ostravy?
Vloni to nebylo špatné, ale tím, že je nás tady teď většina mladých, tak se mi to líbí víc, parta je vynikající. Lépe se mi s nimi komunikuje, samozřejmě si k nim můžu dovolit i víc, protože i když jsem mladší než oni, jsem tady déle (smích). Takže pro mě je tenhle kádr lepší. Dá se říct, že co se týká mimotréninkových aktivit, jsme pořád spolu.

Na které příčky v extraligové tabulce může současné družstvo, ze kterého v létě odešly zkušené opory Kubala, Správka a Sobotka, pomýšlet?
Myslím si, že se zase budeme pohybovat nahoře a v průběhu sezony můžeme klidně překvapit.