Deník závody sledoval a průběžně aktualizoval fotogalerii. 

Sobotní tréninkové jízdy Havířovského zlatého kahance 2017.
OBRAZEM: Sobotní tréninkové jízdy Havířovského zlatého kahance 2017
Závodníci Havířovského zlatého kahance se v pátek představili fanouškům v centru Havířova.
Kahanec začal autogramiádou, o víkendu pozor na uzavírky

Nehoda civilního vozidla

Krátce před zahájením závodů, v době, kdy byla trať ještě otevřena pro běžný provoz, došlo k nehodě v prostoru startu a cíle. Řidiči osobního automobilu nezvládl jízdu a narazil do bariéry z pneumatik, která odděluje trať od pit lane. 

Auto se obrátilo na střechu. Řidič vyvázl jen s lehkým zraněním, kdy si ho mohli převzít policisté. Dechová zkouška u řidiče prokázala alkohol. Auto dostali zpátky na kola a na odtahový vůz havířovstí profesionální hasiči. 

"Přibližně ve 4.30 hodin 40letý řidič volva nezvládl jízdu po rovném úseku a havaroval. Dechová zkouška ukázala 1,8 promile alkoholu. Po prohlédnutí lékařem byl převezen na protialkoholní záchytnou stanici. Další úkony s ním policisté provedou po vystřízlivění," řekla Deníku policejní mluvčí Zlatuše Viačková. 

Přes vyšetřování a odstraňování následků nehody byly závody odstartovány podle programu. 

Boj kahanec

V prvním závodu Klasik 175+250+350+500+750ccm se představil domácí havířovský závodník Marek Vrána, který vyhrál ve své kubatuře Klasik do 175ccm. Horst Saiger jel na cenném veteránském stroji Egli – Vincet o kubatuře 500 ccm vyrobeném jen v 8 exemplářích. Ten s jasným náskokem vyhrál před zbytkem pole, když 6 kol zajel v čase 16:49.908.

Úspěšný byl i domácí havířovský Marek Vrána, který vyhrál v kubatuře Klasik do 175 ccm. Klasik do 250 ccm vyhrál Libor Kaderka, Klasik do 350 ccm Vítězslav Hatan a Klasik 750 ccm Karel Matuš. 

Druhý závod 125 GP + 250 CRR byl vyhlášen jako mokrý, protože okruh začal zkrápět déšť. Pořadatelé následně vyhlásili hodinovou přestávku. 

Předpověď skutečně vyšla a po 13. hodině mohl odstartovat další závod, tentokrát kubatura do 600 ccm. O bednu závodili Horst Saiger, Richard Sedlák, Kamil Holan, Michal Indi Dokoupil či David Hanzalík. Saiger však od startu získával náskok, který jeho soupeři nemohl stáhnout. Tři kola před koncem však kvůli pádu jezdce Vladimíra Schneidera musel být závod zastaven. Závodník je v pořádku, při pádu ale poškodil zpomalovací retardér před startem a cílem. Vítězem předčasně ukončeného závodu se stal Horst Saiger. 

Následoval závod 125 Sportproduction.

Po 16. hodině se na trati v závodě Supermono + Twin stala vážnější nehoda závodníka Martina Hulína, která si vyžádala ošetření. Havaroval v retardéru v Životicích, jezdec narazil do bezpečnostní bariéry. Zdravotníci měli podezření na poranění páteře, případně zlomeniny. Po ošetření a stabilizování byl převezen sanitkou na stanoviště, kde byl předán záchranné službě k transportu do nemocnice.

Po 18. hodině vyrazily na trať Těrlického okruhu nejsilnější stroje v kubatuře nad 600 ccm. Boj prvenství od samého počátku sváděli Horst Saiger, Petr Bičiště a Marek Červený. Polský závodník Pawel Szkopek útočil ze třetího místa. Saiger ale začal získávat náskok. Naopak Szkopek musel bojovat o svou třetí pozici po chybě, když probrzdil v zatáčce. V životickém retardéru havaroval Kamil Holán, který však dokázal stroj postavit a pokračovat v jízdě. Bohužel, jen do depa, kde zastavil a závod ukončil za potlesku diváků. 

Jako první dojel do cíle Horst Saiger a získal v pořadí 6. Zlatý kahanec. 

Saiger pak na své Kawasaki ZX-6R vyhrál v kubatuře do 600 ccm a ve finále přidal i absolutní vítězství zvítězil ve třídě nad 600 se strojem Kawasaki ZX-10RR s nejlepším časem na kolo 2:08.550. Všech deset kol zajel za 21:53.620. Druhý byl Petr Bičiště 22:15.680, třetí Marek Červený 22:17.440. Překvapením byl polský jezdec Pawel Szkopek, který dojel čtvrtý, přičemž přírodní okruhy nejezdí a na Kahanec přijel na první zkušenou. „Je to ohromné. V obci téměř 300. Neuvěřitelný pocit," reagoval v cíli.

Mimo členů svého týmu děkoval i fanouškům. „Je tady tradicí, že po projetí cílem slavíme už v děkovacím na okruhu. Dokonce tam mají stupně vítězů a hostí nás nějakou pálenkou. Na tento okruh se vždycky těším a jsme rád, že jsem získal další trofej," řekl, když se po neoficiálních dekoracích dostal zpátky do prostoru startu a cíle.

Výsledky

Zdroj: Youtube

Zdroj: Youtube