Novinky se pochopitelně dotknout i ragbistů Mariánských Hor. „Mně se to líbí s tím, že sezona bude kratší, ale zato intenzivnější a zábavnější. Na tom se shodli i hráči v týmu,“ prozradil trenér Rob Vann.

Sezonu jeho tým odstartuje už tuto neděli ve 14 hodin na domácím hřišti proti Brnu Bystrci. Nepůjde však o ligovou soutěž, nýbrž o pohár skupiny Morava, kterou tvoří také Zlín, Havířov a Titáni Nové Město na Moravě.

„Důvodem změn ze systému srpen-červenec na březen-listopad je především kontinuita. Dlouhá zimní pauza během soutěže je nyní odstraněna a všechny aktivity plynnou kontinuálně,“ zdůvodnil na stránkách České ragbyové unie (ČSRU) sportovní ředitel Phil Pretorius.

„Zadruhé byla zavedena okna tak, aby se důraz posunul v různých časových obdobích sezony na patnáctkové, pak sedmičkové a nakonec opět patnáctkové ragby. V této nové sezoně je nastavena perioda pro získání síly a kondice, stejně jako povinná doba odpočinku. Náš hráčský fond není dostatečně velký, aby se soustředil na patnáctkové a sedmičkové ragby ve stejném čase,“ doplnil Pretorius.

Cílem by mělo být zlepšení úrovně českého ragby. Zejména klubového, což by však měl pocítit také národní tým. „Nadměrné spoléhání se na v zahraničí působící hráče v reprezentaci devalvuje význam našeho klubového ragby. Převážná většina hráčů národního družstva by měla v České republice hrát klubové ragby,“ je přesvědčený Phil Pretorius.

Jiný pohled na situaci má sportovní ředitel Mariánských Hor Jaroslav Kaňák. „Kladem může být motivace a fakt, že budeme mít o co hrát, ale jinak v tom nevidím smysl. Myslím, že tady máme mnohem více jiných problémů a to, zda sezona začne v březnu nebo srpnu, je nevyřeší,“ řekl Deníku Kaňák.

Vann hodnotí vše pozitivně. „My jsme v minulé sezoně byli v situaci, kdy jsme hráli proti B-týmům a to pro nás nemělo žádný přínos. O vítězství jsme nebojovali, za druhé místo žádné ohodnocení nebylo, takže jsme hráli jen proto, abychom splnili podmínky soutěže,“ vysvětlil Vann.

„Teď to vypadá dobře, každý bude mít šanci něco vyhrát. A i B-týmy mají svou rozvojovou ligu,“ dodal Rob Vann, který by novému systému dal čtyři až pět let.

„Pamatuji si ale, že už jednou se něco podobného zkoušelo a bylo to úspěšné. Pak se ale udály změny v unii a vše se vrátilo do původního stavu. Zároveň věřím, že to přinese i větší zájem lidí o ragby,“ zakončil kouč ostravských ragbistů.