Ostravu čekal hned na úvod vicemistr z Prostějova, jehož kádr sice v průběhu léta opustilo několik opor, přesto se čekala vyrovnaná bitva. Ta ale k vidění nakonec nebyla. Domácí až na pomalejší rozjezd utkání kontrolovali.

„Začali jsme nervózně. Zřejmě tím, že Prostějov je velký tým. Kluci měli asi v hlavách to, jak strašně dlouho jsme je už neporazili," hledal důvody vyrovnané první čtvrtiny trenér Ostravy Dušan Medvecký. Nová huť zdolala Orly po téměř dvou letech.

„Od druhé čtvrtiny jsme zlepšili obranu, z kluků to spadlo a od té chvíle jsme měli zápas pod kontrolou. Prostějov jsme už pak do ničeho nepustili," těšilo Medveckého.

Prostějovští byli po utkání zdrcení. „Vstup do sezony se nám vůbec nepovedl. Hráli jsme zakřiknutě, nervózně, v útoku jsme nebyli dostatečně agresivní. Budiž, tohle bych ještě přežil, ale v obraně jsme se měli více vydat. Chyběla tam větší agrese. Ostrava, která má silný a zkušený tým, měla spoustu místa a trestala nás," řekl kouč Prostějova Zbyněk Choleva.

„Takhle vysokou porážku jsme nečekali. Nejsem až tak zklamaný samotným výsledkem, ale hlavně předvedenou hrou. Hráli jsme prostě špatně," klopilo oči prostějovské křídlo Jaroslav Prášil.

„Celou přípravu dostáváme devadesát bodů a dnes to nebylo jiné. Ostrava hrála s daleko větším nasazením než my. Z toho mi pak vychází tenhle téměř dvacetibodový poprask," dodal Prášil.

NH OSTRAVA - PROSTĚJOV 89:72 (18:18, 40:30, 67:51)

Nejvíce bodů: Wilson 19, Greene a Číž po 13, Ames 12 Venta, Dufault a Bohačík po 14, Švrdlík 12. Rozhodčí: Dolinek, Kurz, Nejezchleb. TH: 15/10 17/7. Fauly: 18:17. Trojky: 11:7