Play-off, baráž i sestup. Vše je stále ve hře. Extraligoví ragbisté Mariánských Hor už v sobotu rozehrají velkou jarní hru, na jejímž konci může stát jackpot, ale také bankrot.

Nováčkovi nejvyšší soutěže se ve společenství s Havířovem podzim celkem povedl. Vyjma debaklu (0:59) na Tatře Smíchov odehráli vyrovnané partie, z nichž vytěžili 12 bodů. To stačí na sedmou příčku, zajišťující baráž.

„My ale chceme do play-off," říká jeden z trenérů ostravského mužstva Jaroslav Kaňák. To znamená skončit do čtvrtého místa.

„Je to celkem reálné. Máme ztrátu pět bodů, to není moc. Potřebujeme vyhrát tři domácí zápasy, důležitý bude už ten zítřejší," připomíná Kaňák střetnutí se Spartou, které na hřišti v Havířově začíná ve 14 hodin.

„Také ale můžeme sestoupit," upozorňuje. S přípravou Kaňák spokojený není. Docházka zůstala za očekáváním, z čehož vyplývá (ne)připravenost hráčů.

„Nebyla to žádná sláva, čekal jsem, že to bude lepší. Moc kluků na tréninky nechodilo, k tomu máme několik zranění," popisuje.

S jistotou nebude mít po celé jaro k dispozici kapitána Vlastimila Madryho a minimálně proti Spartě ani další oporu Patrika Lerocha.

Velká část zodpovědnosti bude ležet na mladých hráčích, kteří nejsou dospělým ragby příliš otřískaní. Kaňák jim však věří.

„O víkendu jsme hráli dvě utkání: proti Krakovu (7:19) a v rámci 1. ligy s Tatrou Smíchov B (31:14). S Krakovem nastoupili mladí a nehráli špatně. Bránili dobře, horší to bylo v útoku. Je to o zkušenostech," přibližuje Jaroslav Kaňák s tím, že sestava z prvoligového utkání bude takřka totožná s tou, co nastoupí zítra.

„Chyby vyplývaly z nerozehranosti a chybějící fyzičky. Moc jsme nevyužili možnosti trénovat na umělé trávě," krčí rameny Kaňák.

Přesto chce Spartu porazit, byť to bude silnější soupeř než na podzim. „U nich jsme uhráli dobrý výsledek, ale řada hráčů reprezentantů chyběla, včetně výborných Gruzínců (Vakhtang Paloidze, Irákli Sulamanidze pozn. aut.), kteří jsou fit," je si vědom Kaňák.

Velkou výhodu, nejen v tomto utkání, vidí v domácím prostředí. „Kluby z Prahy tady nerady jezdí. Cestování není příjemné, takže toho bychom měli maximálně využít," myslí si Jaroslav Kaňák.

Ragby.