V kabině porubských házenkářek je cítit napětí i velké odhodlání se porvat o postup do finále. Vyhlídky nejsou úplně špatné, což potvrdila i gólmanka Lenka Roháčková.

Jedna z pamětnic posledního vzájemného měření sil z roku 2014, kdy ostravský celek vypadl ve stejné soutěži jen díky nižšímu počtu vstřelených branek v domácím prostředí. „Pro nás je důležité to, že jsme s nimi už hrály a víme, že jsou k poražení. To, že se nám před třemi lety podařilo v Hööru o gól vyhrát, je pro psychiku nesmírně důležité," říká odchovankyně ostravské házené Lenka Roháčková.

Házenkářky Poruby zdolaly v utkání 23. kola Interligy doma Písek 30:21. Na snímku Michaela Konečná.
Házenkářky Poruby před cestou do Švédska zdolaly Písek

Pro mě osobně to je něco neskutečného, protože si dobře vybavuji třeba i neúspěšnou baráž o postup do Interligy s Jindřichovým Hradcem v roce 2009. Za těch dalších sedm nebo dokonce už osm let se celý klub neuvěřitelně zvedl. Máme vytvořené doopravdy skvělé podmínky, které nyní můžeme zúročit i na evropské scéně. A skvělé to je hlavně pro celou ženskou házenou v Ostravě. Mladé holky z týmu získávají velké mezinárodní zkušenosti.

V evropských pohárech startujete pátým rokem a nyní jste dosáhly na historický úspěch. Kam ho ve své kariéře řadíte?

Já jsem už po vyhraném čtvrtfinále s polským Elblagem řekla, že to je můj dosavadní vrchol. A nic na tom měnit nehodlám. Věřím, že tím naše cesta nekončí.

Jsou znát mezinárodní zkušenosti, které jste v minulosti nasbíraly?

Podle mého teď v semifinále to už moc velkou výhodou nebude, protože taky Höör je mezinárodně ostřílený soupeř, který už dokonce Challenge Cup jednou vyhrál. Ale je samozřejmě velký rozdíl, jak k těmto zápasům přistupujeme. Hrály jsme v Turecku, Portugalsku, Rusku, Gruzii, Polsku, Francii. Myslím, že nás už nemůže nic překvapit.

Je velkou výhodou, že první zápase hrajete ve Švédsku?

To se uvidí, ale naposledy s Polkami nám los nahrál do karet. V minulosti jsme hrávaly většinou první zápasy doma, nyní se nám to otočilo. Je ale jasné, že rozhodovat zase budou výkony v obou zápasech. V tom jsou ostatně souboje v poháru nesmírně zrádné, ale také krásné, že o postupu může rozhodovat třeba jen gól nebo dokonce rozstřel ze sedmimetrových hodů. I to jsme už zažily.

V čem vidíte sílu Hööru?

Ten tým je hodně podobný jako před třemi lety. Snad sedm holek proti nám už hrálo. Zase se musíme připravit na rychlou a tvrdou hru, kterou celky ze severu Evropy praktikují. Mají ve svém středu i velice šikovné spojky, které umí střílet z dálky. Když podáme výkony na hranici možností, tak uspět můžeme.

Jak vidíte šance svého týmu?

Věřím, že nás pohltí atmosféra semifinále a necháme tam všechno. Nikdo z nás tak důležité zápasy ještě nehrál, takže se všechny moc těšíme. Určitě si to užijeme. Za sebe mohu říct, že se nemohu dočkat soboty. Už ať se hraje!

Florbalisté Vítkovic. Ilustrační foto.
Vítkovice vyhrály na hřišti Chodova a snížily na 2:3 na zápasy

Poruba v evropských pohárechEHF Cup 2. kolo (říjen 2012): Astrachaň (23:23, 36:29).
Challenge Cup osmifinále (únor 2014): H65 Höör (24:25, 22:23).
Challenge Cup 3. kolo (listopad 2014): Juve Lis (35:19, 38:17). Oba zápasy se hrály v Ostravě.
Challenge Cup osmifinále (únor 2015): Colégio de Gaia (28:24, 24:28 na sedmičky 3:1). Oba zápasy se hrály v Portu.
Challenge Cup čtvrfinále (březen 2015): Union Mios Biganos-Begles (24:31, 22:24).
Challenge Cup osmifinále (leden 2016): Izmir BSB SK (28:22, 17:23).
Challenge Cup 3. kolo (listopad 2016): HC Mamuli (34:12, 31:7). Oba zápasy se hrály ve Tbilisi.
Challenge Cup osmifinále (únor 2017): KHF Shqiponja (51:18, 46:22).
Challenge Cup čtvrfinále (březen 2017): Kram Start Elblag (27:14, 24:29).