„Doufám, že na kulaté výročí, které bývá i v životě člověka významným mezníkem, budou třeba ještě za padesát let lidé vzpomínat,“ říkal v telefonickém rozhovoru cestou ze zasedání Mezinárodního olympijského výboru v Lausanne ředitel mítinku Jan Železný.

Organizátoři už teď, pět měsíců před zahájením, hlásí další velká jména. Kromě už dříve avizovaných hvězd oštěpařského světa – dvojnásobného olympijského vítěze Andrease Thorkildsena, domácích jedniček Barbory Špotákové či Petra Frydrycha – se podařilo přivábit i Tera Pitkamäkiho, mistra světa z roku 2007. „Do Ostravy se vracím po šesti letech. Když jsem tady byl poprvé, nebylo to nejhorší a protože v Ostravě letní sezonu zahájím, je jasné, že bych rád hodil co nejdál,“ vzkázal osmadvacetiletý Fin, který v roce 2005 dokončil závod na druhém místě za tehdy skvělým Segejem Makarovem.

Tradičními lahůdkami Zlaté tretry Ostrava bývají v posledních letech sprinty. Hladké i přes překážky. Nejinak tomu bude i na konci května.

Manažer mítinku Alfonz Juck si přeje, aby právě na padesáté Tretře padla v běhu žen na 100 metrů hranice 11 vteřin. „Tuhle metu by mohla překonat perla jamajského sprintu Veronica Campbellová-Brownová, která patří mezi atletky s nejvyrovnanější výkonností,“ říká. „Doufám, že do Ostravy, v níž občas při atletice prší, přivezu i trošku našeho karibského sluníčka,“ nechala se slyšet ve videopozdravu osmadvacetiletá sprinterka.

Do Ostravy se vrátí i držitel světového rekordu v běhu 110 m překážky, Kubánec Dayron Robles. „Olympijskému vítězi z Pekingu se v Ostravě postaví Petr Svoboda a stále ještě jednáme i s dalšími velkými jmény,“ upřesnil Juck, podle něhož je stále ještě otevřený další ostravský start Usaina Bolta. „Jsme na něj připraveni, a necháváme mu volnou ruku i ve výběru disciplíny,“ dodal.