Tým skotského kouče Roba Vanna porazil rivala v duelu 2. Kola Českého poháru skupiny Morava 11:7, ačkoli dlouhou dobu prohrával. Zásluhou bodů Havránka, Molitora a Kratochvíla však Ostravané výsledek zvrátili a slaví první výhru v sezoně. „Výkon na těžkém terénu nebyl ideální, a lze říct, že vyhrál tým, který udělal méně chyb, ale kluci ukázali, že na zápas byli natěšení a i s trochou štěstí jsme vyhráli,“ uvedl Vann, který musel krátce před utkáním změnit taktiku.

„Nemám to rád, ale nebyla jiná možnost. Chceme hrát s míčem v ruce a předvádět atraktivní ragby, ale v takovém dešti, jaký panoval v neděli, to bylo složité. Naštěstí to kluci zvládli a jsou nadšení, už to bylo několik let, co jsme je naposledy porazili,“ oddechl si Rob Vann.

Podobně mluvila také opora Michal Havránek. „Je pravdou, že jsme se nějakou dobu hledali, byli jsme nervózní a dělali hodně chyb. V závěru sice tlak Havířova na vyrovnání sílil, ale udrželi jsme to a myslím, že jsme zaslouženě vyhráli,“ řekl Havránek.

Se změnou systému ragbyových soutěží moc nesouhlasí. „Může to být zajímavé, ale mám strach, že to nebude dobré. Radši bych zůstal u starého. Každopádně za každého systému musíte bojovat a to jsme dnes ukázali, že umíme,“ byl rád Michal Havránek.

Ostravský celek tak po remíze s Bystrcí (24:24) má v tabulce soutěže, ze které v minulých dnech odstoupilo mužstvo Nového Města na Moravě, sedm bodů. „Je škoda, že museli skončit, protože by bylo fajn, kdyby bylo víc týmů. Mám ale obavu, že problémy se složením kádru budou mít i v Havířově nebo ve Zlíně. Problém je v mládeži,“ prozradil Vann, jehož svěřenci si budují dobrou pozici pro play-off. Cílem Mariánských Hor je účast v pražském finále a přímém souboji o extraligu s vítězem skupiny v Čechách, kterým se zřejmě první poloprofesionální klub u nás – pražský Olymp. „To je mužstvo složené z hráčů z Jižní Afriky. Pro nás by to sice byla radost si proti nim zahrát, ale možnost uspět by byla minimální. Ale to je ještě daleko. Před sebou máme mnoho jiných zápasů,“ zakončil Vann.

Podzimní los Mariánských HorNeděle 24. září: 14.00 Zlín – Mariánské Hory, neděle 1. října: 14.00 Mariánské Hory – Brno Bystrc, neděle 8. října: 14.00 Mariánské Hory – Havířov, neděle 15. října: 14.00 Mariánské Hory – Zlín. Play-off – čtvrtfinále: neděle 29. října, semifinále: neděle 5. listopadu, finále: neděle 12. listopadu v Praze.