OSTRAVA

PALEC NAHORU…

+Fotbalovým fanouškům Baníku Ostrava, kteří i po sestupu do druhé ligy stojí za svým klubem a podporují ho nejen při domácích zápasech, ale také na hřištích soupeřů. Nebýt chuligánského úletu během derby s Opavou, dostali by v pomyslném vysvědčení jedničku s hvězdičkou.
+ Městu Ostravě za to, že finančně podporuje i menší sportovní kluby. I proto se ve městě může chodit na špičkový florbal (Vítkovice, FBC Ostrava), házenou (DHC Sokol Poruba), volejbal (VK Ostrava, TJ Ostrava), basketbal (NH Ostrava, SBŠ Ostrava).
+ Barboře Závadové za obhajobu titulu nejlepšího plavce ČR a za to, že se na LOH do Ria nominovala jako první český sportovec.

PALEC DOLŮ…

- Fotbalovému Baníku Ostrava, resp. jeho dřívějším majitelům (Petera, Šafarčík), za diletantské vedení klubu, které vyústilo v sestup do druhé ligy. Tu čtyřnásobný český šampion hraje po padesáti letech.
- Vedení basketbalového klubu NH Ostrava, které dlouhodobě hazarduje s přízní věrných fanoušků. Obavy o sestup a krach tradičního klubu jsou už při pohledu na tabulku, kde je tým poslední, rozhodně namístě.
- Extraligovým hokejistům Vítkovic, kteří se v minulé sezoně neprobojovali ani do předkola play-off, když skončili jedenáctí.

OPAVA

PALEC NAHORU…

+ Odchovanci opavské atletiky Janu Kudličkovi. Osmadvacetiletý tyčkař útočil na olympiádě v Riu na medaili, nakonec ale skončil čtvrtý. Pokořením výšky 583 cm na mítinku Pražská tyčka stanovil nový český rekord. Stříbro pak vybojoval na ME v Amsterdamu.
+ Basketbalovému rozehrávači Jakubu Šiřinovi za to, že má opavské srdce. S klubem prodloužil smlouvu a opět Slezany táhne. Napevno se také usadil v reprezentaci. „Šířa" prostě zraje jako víno…
+ Vedení Slezského FC Opava za parádní tah s angažováním trenéra Romana Skuhravého. Tým pod jeho vedením produkuje výborný fotbal a po dlouhé pauze hraje o postup do I. ligy. Bonusem je vyřazení mistrovské Plzně z MOL Cupu.

PALEC DOLŮ…

- Nepřízni osudu… Marku Stromskému není na Velké pardubické prostě přáno. Letošní ročník byl toho důkazem. V sedle Nikase dostih nedokončil, když hned v jeho úvodu měl pád.
- Městu Opavě za nepřipravené převzetí hokejového klubu. Do vedení dosadilo nové lidi, sezona se rozjela docela dobře, jenomže v jejím průběhu byla z rozehrané soutěže odhlášena juniorka, a aby toho nebylo málo, na vlastní žádost skončil jednatel Milan Kolář. Na odchodu je i jedna z největších hvězd, brankář Šafránek.

BRUNTÁLSKO

PALEC NAHORU…

+ Karatistům Michalu Hrubému a Davidu Dvořákovi. Hrubý vybojoval na Novém Zélandu titul mistra světa, Dvořák v Rakousku obhájil titul mistra Evropy.
+ Fotbalovým fanouškům. Na derby krajského přeboru mezi Bruntálem a Krnovem, které se hrálo po dlouhých letech, se přišlo podívat více než tisíc fanoušků.
+ Krnovskému zápasníkovi Ondřeji Dadákovi. Talentovaný junior vybojoval titul mistra ČR v zápase řecko-římském mezi muži.

PALEC DOLŮ…

- Krnovským fotbalistům za to, že se v divizi udrželi opět jen rok, po neúspěšných záchranářských bojích se propadli do krajského přeboru.
- Týmu fotbalistek Slavoje Olympie Bruntál, který hrál Moravskoslezskou ligu, a po letech úspěšného působení se rozpadl.
- Fotbalistům Úvalna, kteří nasbírali v I.B třídě za celou podzimní sezonu pouhopouhé čtyři body a mají nakročeno k sestupu do okresu.

NOVOJIČÍNSKO

PALEC NAHORU…

+ Kopřivnickým házenkářům. Ti v květnu udrželi extraligovou příslušnost, kterou si vybojovali až ve 2. kole play-out, kdy uspěli proti Zlínu (3:0 na zápasy). Do aktuálního ročníku vstoupila Kopřivnice velmi dobře, ale po sérii proher zaujímá momentální 11. pozici.
+ Novojičínský basketbal letí vzhůru! Někdejší bašta české nejvyšší scény totiž, coby nováček II. ligy, slavila na jaře druhý postup v řadě a od aktuálního ročníku už je součástí jedné ze dvou prvoligových skupin. Kromě Pelikána se do Nového Jičína navíc vrátil i další pamětník velkých časů Slovák Šoška.
+ Závišickému judistovi Radku Rýparovi, který obhájil titul dorosteneckého mistra ČR. Talentovaný svěřenec Libora Kahánka si v Brně došel pro zlato a do paměti se vryla především jeho semifinálová bitva s domácím protivníkem, kterého hnala za výhrou celá hala.

PALEC DOLŮ…

- Fotbalistům Nového Jičína, kteří budou chtít co nejdříve zapomenout na podzimní část divizní sezony 2016/2017, ve které posbírali 15 bodů a do jarních bojů půjdou ze 14. místa. Tým okolo kapitána Švece či kanonýra Lokši na záchranu rozhodně má a do odvetných bitev ho nově povede zkušený trenér Pavel Hajný.
- Potřetí v řadě ovládly novojičínské volejbalistky II. ligu, sk. C, ale účast v I. lize musely i do třetice odmítnout. Příčinou je kromě finanční stránky především nevyhovující systém I. ligy, se kterým český volejbalový svaz nepochopitelně nechce hnout.
- Za nedohrané utkání I.B třídy mezi Mořkovem a Jistebníkem, které bylo největším stínem uplynulého soutěžního ročníku. Rozhodčí museli duel ukončit v 75. minutě kvůli diváckým nepokojům. Pár primitivů si totiž spletlo fotbal krajské úrovně se zápasy v Jižní Americe.

FRÝDECKO-MÍSTECKO

PALEC NAHORU…

+ Hokejistům HC Frýdku-Místku, kterým se i díky partnerské spolupráci s extraligovým Třincem podařilo postoupit o soutěž výše. Poprvé v klubové historii se tak Frýdečtí radovali z postupu do druhé nejvyšší republikové soutěže.
+Baseballu. Kromě fotbalu, hokeje, volejbalu či házené už mají ve Frýdku-Místku sportovní fanoušci možnost chodit také do krásného areálu na prvoligový baseball. Na svůj důstojný stánek nyní čekají také florbalisté a basketbalisté (hala by se pro ně měla stavět už v příštím roce).
+ Hornické desítce. Populární běžecký závod se letos konal již pojednatřicáté. Listopadového klání, které vyhrála dvojice Jakub Zemaník a Petra Kamínková, se zúčastnilo neuvěřitelných 2913 závodníků.

PALEC DOLŮ…

- Finanční situace donutila vedení extraligového týmu stolních tenistek SK Frýdlant nad Ostravicí přesunout nejvyšší soutěž do nedaleké Ostravy.
- Fotbalisté druholigového Frýdku-Místku měnili nedobrovolně během jednoho roku tři trenéry (Mikuláš Radványi odešel do Myjavy, Leoš Kalvoda do Mladé Boleslavi). Uvidíme, jak dlouho vydrží Miroslav Nemec.
- Vedení hokejového Třince, které se neumí chovat ke svým bývalým ikonám klubu a vypořádat se s nimi. Po legendě Richardu Královi vede nyní nechutný soudní spor také s bývalým kapitánem Rostislavem Kleslou. Znalci prostředí ale věří, že s příchodem nového sportovního manažera Jana Peterka se i tyto vazby časem zlepší.

KARVINSKO

PALEC NAHORU…

+ Fotbalistům MFK Karviná, kteří vybojovali pro město nejvyšší fotbalovou soutěž. V Karviné se naposledy hrála před osmnácti lety, kdy v ní působil dnes již zkrachovalý FC Karviná.
+ Házenkářům Karviné. Pryč jsou časy, kdy extraligoví házenkáři Baníku sbírali jeden mistrovský titul za druhým. V těžké ekonomické době (alespoň pro sport) je o to více třeba vyzdvihnout každý úspěch, kterým v roce 2016 jistě byl zisk Českého poháru a konečné čtvrté místo v republice.
+ Vzestupu úpolových a bojových sportů na Havířovsku. Karatisté SKK Budo Havířov už objíždějí i mezinárodní podniky po Evropě, judisté Havířova za přítomnosti olympijského vítěze Lukáše Krpálka zahájili Memoriál Saši Jurečky. Tradiční prapor předního sportu ve městě si drží vzpěrači SKV Baník Havířov, kterým už roste v nedaleké Horní Suché velká konkurence.

PALEC DOLŮ…

- Hokejistům SK Karviná, kteří vůbec nezačali aktuální ročník druhé ligy. Vyvrcholila tak dlouhodobá krize klubu, který se zmítal ve vnitřních problémech a nebyl schopen sehnat dostatek financí.
- Všem, kteří házením „klacků pod nohy" přidělávají práci organizátorům a svým způsobem usilují o konec tradičního mezinárodního cyklistického podniku Gracia Orlová.
- Liknavosti města Karviné. Už téměř deset let usilují karvinští atleti o to, aby mohli trénovat a závodit na vlastním důstojném stadionu. Město však stále není schopno vybudovat adekvátní stánek nebo alespoň dráhu. Atleti to městu zazlívají a obě strany se neustále jen dohadují, kde by měl nový ovál stát a jak by měl vypadat.