V neděli se od 13:00 utkají týmové jedničky Plíšková s Muruguzaovou a v druhém singlu poté Strýcová s Arruabarrenaovou. Do závěrečné čtyřhry jsou zatím nahlášeny Lucie Šafářová s Kateřinou Siniakovou proti páru Sara Sorribesová, María José Martínezová Sánchezová.

Kapitán Petr Pála však může nominaci na neděli změnit.

"Máme více variant, musím nad tím zapřemýšlet. Je to 1:1, může být rozhodující čtyřhra. Zeptám se holek, jak jsou na tom, a pokusíme se společně udělat to nejlepší možné rozhodnutí na zítra," řekl České televizi Pála.

Vítěz ostravského utkání narazí v dubnovém semifinále na lepšího z dvojice USA - Německo.

Strýcová pod tlakem

Strýcová před rokem porazila Muguruzaovou na Australian Open 6:3 a 6:2, dnes se ale na dvorci více než set hledala. Vyprodaná ostravská hala jako by ji svazovala, ve výměnách se jen bránila a prakticky nechybující soupeřka jí za půlhodinu nadělila nepopulárního "kanára".

Třicetiletá rodačka z Plzně se chytla až na startu druhé sady. Za stavu 3:2 poprvé uhrála brejk, ihned o něj sice přišla, ale vzápětí sebrala Muguruzaové servis znovu a poslala utkání do rozhodujícího setu. V něm česká dvojka nevyužila ve třetím gamu dva brejkboly, vzápětí si prohrála podání a to rozhodlo.

"Do stavu 1:4 ve třetím setu jsem měla strašně moc šancí na její servis a prostě jsem tam nezahrála něco navíc. Za toho stavu 1:4 mě to trochu zlomilo v hlavě," řekla Strýcová České televizi.

Ve čtvrtém vzájemném duelu utrpěla třetí porážku. "Dneska jsem byla šílená a trapná na servisu. První servis byl nejtragičtější, co mohlo být. To hrálo velkou roli, byla jsem pořád pod tlakem a moje servisové gamy mě stály strašně sil," dodala Strýcová.

Domácí favoritka nezklamala

Plíšková měla proti 70. hráčce světového žebříčku Arruabarrenaové dlouho jasně navrch. V třetím gamu sebrala soupeřce servis a úvodní sadu s přehledem dopodávala k vítězství.

Podobný průběh zpočátku měla i druhá sada. Domácí favoritka hned v první hře získala brejk a zdálo se, že zápas spěje k rychlému konci. Jenže za stavu 4:3 nabídla česká jednička Španělce první brejkbol, na který udělala dvojchybu, a Arruabarrenaová po šňůře tří gamů vedla 5:4.

Plíšková poté dokonce musela odvracet setbol, ale těžkou situaci zvládla a po třech hrách za sebou závěr druhého dějství otočila.

"Celý zápas byl trochu o mých chybách. Jestli jsem to zabila, nebo jestli jsem udělala chybu. Těch chyb bylo v druhém setu zbytečně moc. Jsem ráda, že jsem to nějak došťouchala," uvedla Plíšková.

České tenistky obhajují ve Fed Cupu celkové vítězství. Vloni porazily ve finále Francii, završily vítězný hattrick a oslavily pátý triumf za uplynulých šest let. Španělský tým v posledních dvou vzájemných zápasech porazily.

HLASY 

Jak to viděla KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ? Česká tenistka Karolína Plíšková prozradila ale, že do zápasu nastupovala trochu vystresovaná tlakem domácího prostředí.
"Přišlo mi to po tom roce, že to je divné hrát zpátky v Česku. Až mi to přišlo zvláštní. Možná jsem byla trochu nervóznější než venku, kde je ten tlak přece jenom o něco menší. Ale zvládli jsme to dobře. Myslím, že 1:1 je po sobotě dobrý výsledek," řekla Plíšková na tiskové konferenci.
Očekávání a tlak na čtyřiadvacetiletou českou jedničku zvýšila porážka Barbory Strýcové s Muguruzaovou. "Není úplně lehké hrát za stavu 0:1, když jste megafavorit. Snažila jsem se udělat ten bod, i když to bůhvíjaký tenis nebyl. Ale mám ten bod a to byla povinnost," řekla Plíšková.
Zatímco spoluhráčku Strýcovou zradilo podání, třetí tenistka světa se o něj mohla ve druhém singlu opřít. "Servis byl dneska dobrý. Držela jsem si ho bez problémů set a půl. I když jsem si pak jeden prohrála, ona mi nakonec pomohla chybami a já už to doservírovala. Ale trochu jsem celý zápas bojovala s returnem," řekla Plíšková.
Jednou se ve druhé sadě dostala do výsledkové tísně. Arruabarrenaová za stavu 5:4 měla setbol. "Divný game. Měla jsem rychle 40:0, pak byla shoda a z toho byl setbol. Rozhodla jsem se, že do toho půjdu aktivně, a naštěstí jsem to uhrála. Chvíli jsem si uvědomila, že by mohl být i třetí set. Ale naštěstí mi ten forhend vyšel," uvedla Plíšková.
Plíšková při čekání na své utkání v šatně sledovala první zápas, ale moc si z něj před nedělním duelem týmových jedniček nevzala. "Bára má jinou hru než já, moc si toho nevezmu. Muguruzaová mě zná velmi dobře. Prohrála jsem s ní jednou na antuce, ona na těch pomalejších površích hraje líp. Ale když budu servírovat jako dneska, tak mám šanci," řekla Plíšková.

Jak to viděl trenér PÁLA?Nehrající kapitán českých tenistek Petr Pála ještě neví, jaké sestavě dá důvěru pro rozhodující nedělní zápasy ve fedcupové bitvě se Španělskem. Stav je po sobotě vyrovnaný, když na obou stranách zvládly role favoritek týmové jedničky.
Přestože Barbora Strýcová dostala hned v prvním setu kanára do Muguruzaové, podle Pály ukázala dostatečnou odolnost tím, že se dokázala vzchopit. "Vím, jak je těžké se vzchopit po 0:6 v prvním setu v domácím prostředí. Ale ona zvládla výborně konec druhého setu a měla šance zlomit ji ve třetím. Ten rozdíl udělalo pár míčů. Mohla líp podávat, ale odvedla dobrý výkon," řekl Pála na tiskové konferenci.
Odmítl, že by porážka zpochybnila nasazení Strýcové do nedělní dvouhry. "Kdyby ji těch 0:6 nalomilo, projevilo by se to ve druhém setu, a ten dokázala otočit. I když ten zápas pak nedopadl dobře," řekl Pála.
O účasti Plíškové pochyby nejsou. Do čtyřhry Pála v pátečním losování předběžně nominoval pár Lucie Šafářová - Kateřina Siniaková, ale v neděli ještě může udělat změny.
"Zatím lítám od rozhovoru k rozhovoru, neměl jsem prostor přemýšlet. Musíme udělat to nejlepší možné rozhodnutí. Ale teď opravdu nevím. Já se na neděli těším. Jsou tam tři body a myslím si, že my máme daleko víc možností než soupeř, a to by mohl být ten rozdíl," řekl Pála.